X
 
 

Как Германия вижда Великобритания в изложбата "Very british" в Бон

1131 0
Как Германия вижда Великобритания в изложбата  "Very british" в Бон
Снимка: Божилова
"Very british" се нарича изложбата в музея Haus der Geschichte в Бон, която илюстрира чувствата на германците към Обединеното кралство и се оказва съвсем навреме открита. През 2014 година подобна изложба, но демонстрираща британският поглед към Германия, се провежда в Британския музей. Експозицията в Бон е своеобразен отговор на едни дългогодишни отношения, които се характеризират с различие. Немците винаги са обичали Великобритания, но чувствата на англичаните към Германия са нееднозначни. Дълги години погледът от Острова към Германия се доминира само от спомените за Втората световна война, твърдят анализаторите. Изложбата "Very british" всъщност е планирана през 2016 година, когато никой не говори за отделяне от ЕС, започва да се събира през 2018, а откриването и през есента на 2019 просто съвпада с окончателното решение за Брекзит, но е съвсем навреме. 

Сред експонатите са първите страници на "Дейли Мирър" от 29.10.1971 и от 1.1.1973 с новините за взетото решение Великобритания да влезе в ЕС и с реалното влизане в съюза. Но там са и знаците, че Брекзит не е случаен. Той има дълга история, казва в едно интервю Торстен Шмидт, ръководител на изложбата. През 1951 година Чърчил казва "Ние сме с Европа, но не сме част от нея."

През 1984 година Маргарет Татчър дава мощен тласък на евроскептицизма с призива си "Искам парите си обратно". Тогава тя е облечена в сапфирено синя рокля, в този цвят е оформена и залата на изложбата. А експонатът, планиран и реализиран последен в изложбата, е Тереза Мей, насочила пистолет към себе си и отчитането на времето до окончателното излизане. Борис Джонсън може би ще стане експонат в една бъдеща експозиция, но тук го няма. 

"Very british" започва всъщност още преди вратите на изложбената площ с едно мини Купър, произведено от БМВ. То носи европейския флаг, но и много послания. Точно такова мини е символът на 60-те в Лондон, то присъства в поп-културата, с него се свързват Мик Джагър, Битълс, Туиги. 

Няколко са разделите на изложбата, всички те много силно емоционално наситени. Немците се интересуват от британското кралско семейство, преживяват драмите около принцеса Даяна и принц Чарлз, дори създават свое пародийно шоу. Десетки са кориците на немските издания с коронованите герои.

Всъщност интересът към кралското семейство започва с първата визита на кралица Елизабет Втора в Западна Германия след войната. Това става през 1965 година, предизвиква фурор и оставя следи. 

Доста бързо след окупатори, за германците англичаните се превръщат в ролеви модел. В 80 секции на изложбата са показани онези моменти, личности и събития, свързали двете страни. Могат да се чуят и поне 50 британски хита, които покоряват Германия през 60-те, а посетителите на изложбата могат да участват и в своя класация. 

Хари Потър, принцеса Даяна, Битълс, Джеймс Бонд, минимодата с нейното лице Туиги- всички тези модели на Великобритания са възприети веднага и възторжено от германците. Има едно поле, обаче, в което страстите са големи и съвсем равнопоставени- футболът. Отборите от висшите лиги и на двете страни буквално си делят света със своите почитатели. 

Изложбата, показваща немския поглед към Великобритания, ще стои в Бон до март 2020 и за по-малко от месец след откриването привлича рекорден брой посетители. На изхода, както се полага, има книга за впечатления. Група британци излязоха от залата малко преди да бъде направена тази снимка. Ето какво написаха: 

"Един от най-тъжните дни в моя живот. Брекзит се случи..."

Без да е планирана с тази цел, но удивително подходяща за момента, изложбата е топло, тъжно и признателно прощаване на Германия с Великобритания. А какво ще се случи по-нататък, още никой не знае със сигурност...Това, обаче, което е показано, остава. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те зодии, които ги чака КЪСМЕТ през февруари
5-те зодии, които ги чака КЪСМЕТ през февруари

Истински късмет ще очаква част от представителите на зодиака през февруари. Астролозите предвиждат множество успешни моменти за някои от зодиите....

Последно в Актуално