Константин Щъркелов и неговите (не)познати истории в Галерия "Лоранъ"

12871
Константин Щъркелов и неговите (не)познати истории в Галерия "Лоранъ"
Снимка: Галерия „Лоранъ“

Името на Константин Щъркелов обикновено се свързва с историята за поставеният в забрава “Цар на акварела” и неговите съвършени пейзажи, които за момент изплуват в публичното пространство, за да се приберат отново задълго в домовете на своите притежатели.

Едно такова специално събитие предстои в галерия „Лоранъ“ в периода меджу 15 юни и 29 юли тази година, където в изложбата „Константин Щъркелов – (Не)Познати истории“ ще бъдат представени 36 забележителни творби на художника.

Кой е Константин Щъркелов?

За интересната фамилия на художника четем в дневника на Чудомир (Димитър Чорбаджийки):

„На Щъркелов дядо му бил свещеник и бил много висок, та му казвали Щрък-Кольо и оттам Щъркольо – Щъркела. Баща му Георги е бил майстор-обущар, а майка му – баба Мария – произхожда от Ниш. По баща са кореняци софиянци…“

Роден през 1989 г. в София, Констатин Щъркелов постъпва в Рисувалното училище едва десет години след неговото основаване – през 1906 г., като още през първия семестър участва в конкурс и печели премия. Принуден от тежки материални условия, младият художник прекъсва образованието си през 1908 г. и заминава за Одеса - по собствените му думи – да си търси късмета. През 1909 г. той вече е в Москва, където посещава галериите и дружи с писателя Давид Максимчук, близък приятел на Лев Толстой.

Със завръщането си в България, Щъркелов продължава образованието си, което, поради участие в Балканските войни, ще завърши едва през 1915 г. - при проф. Иван Мърквичка.

Създaдоха безопасни бои за художниците

Създадоха нови бои за художниците, чиито пигменти не съдържат вредния кадмий, съобщава Artprice. През 2014 г. именно този химичен елем...

Междувременно, през 1910 г., когато Тръпко Василев и Петър Морозов отварят Постоянната художествена галерияв София, Щъркелов излага четира неподписани акварела, които се откупуват веднага. Следва първата му самостоятелна изложба от 1911 г., която преминава успешно и през пролетта на следващата година позволява на художника пътешествие из Западна Европа. Той посещава Мюнхен, Париж, Лондон, Женева, Лозана, Венеция, Фиуме (днешна Риека), Загреб и през Белград се прибира в София с нарисувани 35 акварела.

За участието си в Първата световна война (като военен художник на Македонския и Добруджанския фронт) Щъркелов е награден със „Сребърен кръст“.

Макар да не е познат изключително като пътуващ художник, Щъркелов в действителност прекарва не малко време извън пределите на България – през 1922/23 г., в продължение на 11 месеца той бохемства в Германия, а през 1926 г. предприема дълго пътешествие до Египет и Светите земи.

На 40-годишна възраст художникът сключва брак със Соня Стойкова, с която има две дъщети - Весела и Богдана. Следват години на активна творческа дейност, а

през 1935 г. с десетата му самостоятелна изложба се състои голямото честване и на 25-годишната творческа дейност на Константин Щъркелов, художникът е награден с орден ,,Свети Александър” ІV степен.

Адресът на родителите може да не е водещ при приема на ученици с интереси към изкуствата

Адресът на родителите да не е водещ критерий при приема на 70% от първокласниците в паралелки с разширено изучаване на изобразително из...

1944 г. е тежка за Констатин Щъркелов - домът му е разрушен от бомбардировките над София и той е принуден да се пресели със семейството си във Варна, от където е съпругата му. Следват още беди – Щъркелов в изключен от Съюза на българските художници, арестуван е и прекарва в Центрания затвор пет месеца, отнето му е софийското жителство. Художникът остава в морския град до 1957 г. и в писмо до своя приятел, карикатуристът Александър Божинов, споделя; „Бълнувам като Чеховите „Три сестри“ за Москва, а аз за София...“.

През октомври 1960 г., в София се организира юбилейна изложба по случай 70-годишнината и 50-годишната творческа дейност на художника, той дори получава орден ,,Кирил и Методи’’ I степен, но само няколко месеца след това, на 29 април 1961 г. умира, а отбелязаното в дневника му във връзка с подготовката за изложбата звучи пророчески: „Не помня в живота си толкова да съм бил погълнат от работа. Може би това е лебедовата песен, но ще трябва да я изпея...“

(Не)Познати истории

Връщайки се повече от сто години назад във времето, предстощата изложба в Галерия „Лоранъ“ прави опит да възстанови и да допълни спомена за недотам познатото в живота и творчеството на Константин Щъркелов.

Димитър Казаков - Нерон излиза от частните колекции

Димитър Казаков - Нерон е несъмнено един от най-енигматичните български художници. Първото телевизионно интервю на Нерон, което го прав...

Чрез своите четири разказа в картини, тя отваря големите теми за непознатия свят, за войната, за вглеждането в себе си и в другия през портретите и за общуването с природата – срещата с нея чрез пейзажния жанр или внесена у дома – като натюрморти с цветя.

В експозицията на ул. Оборищя 16 ще бъдат показани изключително редки произведения от престоя на художника в Одеса през 1909 г. и от голямото му европейско пътуване през пролетта на 1912 г., както и екзотичният акварел с пирамидите край Гиза от 1926 г.

За първи път, а и за кратко, от частните сбирки ще бъдат извадени великолепни акварели и ценни рисунки от участието на художника в балканските войни и Първата световна война, както и интересна колекция от портрети, изпълнени с използването на различни техники, които разказват (не)познатата история за Щъркелов като портретист.

Последна, но не на последно място, в изложбата е представена темата за природата - от цветето като дребен детайл, до широките пейзажни панорами, показваните за пръв път произведения демонстрират не само техническото съвършенство на художника, но и разказват тайната на нейното нежно съпреживяване.

Изложбата ще продължи от 15 юни до 29 юли и ще бъде придружена от богат на информация каталог. Откриването ще се състои на 15 юни, четвъртък, от 19:00 часа в салона на ул. „Оборище” 16.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт