Образът на Левски през погледа на българските художници (СНИМКИ)

9950
Образът на Левски през погледа на българските художници (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Галерия на открито отвори днес в градинката на „Кристал”, където бе открита изложбата „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници”, посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

В нея са представени репродукции на 28 творби от 25 български художници. Изложбата бе открита от кмета на София Йорданка Фандъкова, както и от директора на Националната художествена галерия Слава Иванова- съорганизатори на събитието.

В Луковит откриха паметник на Левски

Кметът на община Луковит Иван Грънчаров откри бюст-паметник на Васил Левски в града. Събитието е посветено на 180-ата годишнина от рожд...

Тук са произведения, посветени на Апостола, от художниците Георги Данчов- Зографина, проф. Дечко Узунов, проф. Александър Поплилов, Борис Ангелушев, Христо Нейков, Цвятко Дочев, Лили Димкова, Иван Стоилов- Бункера, Калина Тасева, Борис Ненов, Росен Райчев и др. Представени са най-известните творби за Левски на български художници, а самите оригинали като колекция са собственост и бяха изложени миналата година в Националната художествена галерия, отпечатан е и каталог по повод събитието. А иначе част от творбите са предоставени на музея на Левски в Карлово.

С голям интерес и с вълнение разгледахме изложбата. Тя няма да остави безразлично всяко българско сърце и българско дете, което ще бъде доведено тук от своите родители, заяви в словото си кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

Смята се, че най-достоверния портрет на Апостола е на художника Георги Данчов-Зографина, който е бил приятел и съратник на Васил Левски и е имал непосредствени впечатления от него, разказа пред медиите Жанет Митева, куратор на изложбата от Националната художествена галерия.

СНИМКИ ОТ ГАЛЕРИЯТА - ТУК!

Химн за Васил Левски оглася Морската градина в Бургас

Близо 70-годишен химн за Левски ще огласи Морската градина на Бургас на 18 юли. Поводът е навършването на 180 години от рождението на н...

Георги Данчов признава, че е правил опит да нарисува Апостола не толкова в неговата физическа правдоподобност, колкото да достигне духовната му същност. И, всъщност, портретите на художника, които се съхраняват в Пловдивската художествена галерия, се считат за най-достоверни за образа на Левски, поясни Митева. Част от произведенията в изложбата са влезли в христоматийния материал- като „Обесването на Левски” на Борис Ангелушев или „Залавянето на Васил Левски” от Никола Кожухаров, но има и творби на съвременни художници- като тези на Пламен Вълчев и на съвсем младия Росен Райчев. Любопитно е, че Росен Райчев живее отвъд океана и от далечна Америка е решил да пресъздаде образа на най-великия българин. Неговият портрет на Апостола е дар на художника на президентската институция, там е изложен и оригинала, поясни Жанет Митева.

Българските художници обичат да рисуват Левски, до неговия образ те достигат чрез малкото запазени автентични негови фотографии, чрез спомените и описанията на негови съвременници.

„Със своята политическа идеология и със своите качества на гражданин на новия свят, със своята гениалност на организатор и политик Левски изпреварва българското развитие с цели десетилетия. Ако беше живял в някоя по-голяма , той щеше да бъде известен на света като един от най-големите мъже на 19 век”, пише за него известният наш историк проф. Николай Генчев.

Най-близо до образа на Левски ми изглежда портрета, рисуван от Георги Данчов, но много е интересен погледът на художниците, защото човек съпреживява всичко това, което Апостола е и трябва да мълчим пред всичко това, което е Левски, сподели една от посетителките на изложбата Йовка Иванчева.

Радев: Някои наричат България тази страна, други твърдят, че няма такава държава

Думата Отечество днес почти не произнасяме, защото някои наричат България тази страна, други твърдят, че няма такава държава. Това каза...

Изложбата, посветена на годишнината от рождението на Апостола ще бъде в градинката на „Кристал” до 25-ти юли т.г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com