Предстояща фотоизложба в Министерство на културата

418
Предстояща фотоизложба в Министерство на културата
Снимка: Министерство на културата

На 28 юли /четвъртък/ от 18:00 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата ще бъде открита фотоизложбата „Царският некропол на тракийския град Севтополис”.

Изложбата ще може да се види в галерия „Средец” на Министерството на културата (бул. „Ал. Стамболийски” 17) до 12 август тази година.

Изложбата е посветена на 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО и на предложеното актуализиране на Индикативната листа с включване на осем тракийски гробници от некропола на столицата на одриския владетел Севт ІІІ – Севтополис, като сериен обект - разширение на вписаната в Списъка на световното наследство „Казанлъшка тракийска гробница“.

Фотографска изложба на Димитър Караниколов: И нека лятото да е добро

“Нека лятото да е добро!” е част от традиционния тост в странaта на почти последните останали номади – Монголия. Лято...

Експозицията се реализира от Министерство на културата и община Казанлък и със съдействието на Националната комисия за ЮНЕСКО. Исторически музей „Искра” представя и ценни експонати от своите колекции. Автори на фотографиите са: Иво Хаджимишев, инж. Стефан Папукчиев, Иво Косев, Стефан Димов.

Траийските гробници, представени в изложбата, са: Казанлъшка тракийска гробница; Култово-погребален комплекс в надгробна могила „Оструша”; Гробница в надгробна могила „Голяма Косматка”; Гробница в надгробна могила „Шушманец”; Гробница в надгробна могила „Голяма гола могила”, т. нар. „Грифоните”; Гробница в „Малка гола могила”, т. нар. „Хелвеция”; Гробница в надгробна могила т. нар. „Голяма Арсеналка”; Гробница в надгробна могила т. нар. „Сарафова могила” („Крън 2”); Зидан гроб в надгробна могила т. нар. „Светицата”.

Представените в изложбата девет гробници от Казанлъшката котловина са сред най-добре съхранените и представителни образци на тракийската гробнична архитектура, впечатляващи съоръжения, съчетали в себе си както натрупани от векове строителни умения, така и модерни за времето си елементи и техники. Те дават най-ясна представа за многообразието в архитектурно и художествено отношение на тракийските паметници, свързани с погребалните вярвания.

При изграждането им са използвани различни строителни похвати и материали, приложени са разнообразни архитектурни елементи и техники за декорация. Сред тях има примери на прецизно изпълнени помещения с четириъгълен или кръгъл план с плоско, двускатно или куполно покритие, изградени от гранитни квадри. Изключително разнообразна е архитектурната и художествената декорация, като при всяка гробница е приложен индивидуален творчески подход – използвани са колони и полуколони, пиластри, ортостати, фронтони, а в някои случаи щукатурата в интериора наподобява архитектурен ордер. Не липсват примери на скулптирани елементи и на покриване на стените с цветни фризове. Повечето от гробниците имат художествено изработени двукрили каменни врати и гробно ложе в погребалната камера.

Илейн Джефри със силно послание в една съвременна изложба на фотографии

„Времената, в които живеем”  е заглавието на последната изложба на  Илейн Джефри, която ще бъде открита на 19.04....

Двете камери в гробниците в могилите „Оструша” и „Голяма Косматка” са оформени изцяло в монолитни гранитни блокове, което ги прави уникални и безспорно най-впечатляващи по своята изработка, блестяща илюстрация на естетиката на ранния елинизъм в Тракия.

Както във всички тракийски гробни съоръжения, така и в тези, които оформят могилния некропол, се откриват разнообразни дарове, които демонстрират богатството и престижа на погребаните в тях. В този могилен некропол, обаче, има предмети, които са единствени по рода си не само по отношение културата на траките, но и в световен мащаб – няколко изящно изработени съда от благородни метали, красиви накити, богато украсени елементи, оръжия и снаряжения с богата украса, която ги превръща в предмети на култа с голяма културна и художествена стойност. Маска, изработена от дебел златен лист, както и изработената от бронз глава на Севт ІІІ са станали популярни и световноизвестни.

В основната експозиция на Исторически музей „Искра” може да бъде проследена тракийската култура през елинистическата епоха, като особено внимание е отделено на находките от гробницата под могила „Голяма Косматка”, където се предполага, че е бил погребан Севт ІІІ. Централно място заема златният погребален дъбов венец.

Още информация за изложбата може да се намери на сайта на МК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт