Смолянският исторически музей организира работилница за сурвачки

92575
Смолянският исторически музей организира работилница за сурвачки
Снимка: БГНЕС

За пореден път в навечерието на Коледните и Новогодишни празници в РИМ „Стою Шишков” - Смолян отваря врати работилница за изработване на традиционна родопска сурвачка, съобщи Тинка Белегова, уредник в институцията.

По нейните думи целта е децата, младите хора и широката общественост да се запознаят с обичаите и традициите по Коледа и Сурвак и с изработването на сурвачки в различните родопски селища. Белегова каза още, че музейните експерти ще предоставят възможност на участниците да покажат наученото и да приложат творческо въображение при изработването на сурвачка. Тази година работилницата ще се проведе на два етапа, като първият етап ще бъде от 1 до 5 декември в къща-музей „Ласло Наги“ в кв. Райково, по предварителна заявка. Вторият етап по традиция ще се проведе в музейните зали в периода от 15 до 19 декември.

Само две мечки са останали в ДЛС "Кормисош"

Само две мечки са останали в Държавното ловно стопанство "Кормисош". Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Александър Д...

Белегова уточни, че до 18 декември работилницата ще работи в часовете от 13.00 до 16.00 часа, а на 19 декември тя ще бъде отворена от 12.00 до 14.00 часа, тъй като по традиция в края на работилницата се показват в изложба най-добрите образци по отношение на форма, колорит и съчетание.

На 19 декември след 14. 00 часа в залите на музея ще бъдат показани всички сурвачки, които са изработени в музейната работилница. Белегова допълни, че както всяка година всички материали за работа са осигурени от музея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт