Станимир Стойчев-Спиро от Bulgaria Tattoo Expo: Общността на татуистите у нас се развива в правилна посока

11631
Станимир Стойчев-Спиро от Bulgaria Tattoo Expo: Общността на татуистите у нас се развива в правилна посока
Снимка: Личен архив на Станимир Стойчев

Броени дни остават до Bulgaria Tattoo Expo 2023, което ще се проведе на 16 и 17 септември в зала 3 на НДК в София. След като си поговорихме с единия от организаторите - Веселин Замфиров, днес решихме да ви срещнем с един от най-изявените татуисти у нас, който ще бъде важна част от събитието.

Той е едно от най-разпознаваемите имена в България и често е канен като специален гост-артист от много тату студиа и конвенции по целия свят. Татуировките, които създава, впечатляват с мащабите, детайлите, цветовете и сюжетите си. Наградите, които талантът и уменията му носят от конвенции по цял свят, вече не се събират в студиото му. Така накратко може да се представи Станимир Стойчев, по-известен като Спиро. Той работи в тату студиото си в Чирпан, където всеки ден от различни краища на България се стичат почитатели на изкуството му, мечтаещи да увековечат идеите си върху кожата. Спиро е същинска забележителност в града, а творбите му са безценни съкровища, които трябва да се видят на живо. Ще имаме тази възможност по време на предстоящото събитие.

Ето какво каза Спиро специално за Actualno.com:

---------------------------------------

Ти ще си един от артистите на Bulgaria Tattoo Expo 2023, които ще татуират на живо на 16 и 17 септември в зала 3 на НДК. Имаш ли вече проект, който ще твориш и ще се състезаваш ли отново в конкурсите? 

Да, имах няколко интересни предложения и избрах да направя нещо, което мисля, че ще бъде интересно за колегите и посетителите на Експото. Ако има хора, които носят мои татуировки и искат да ги покажат на сцената, ще участвам в конкурсите.

Снимка: Личен архив на Станимир Стойчев

По-трудно ли е да татуираш на конвенция? Все пак е по-шумно, постоянно минават хора и вероятно задават въпроси, а и времето те притиска. Как се справяш с всичко това? 

Определено по време на конвенцията се работи малко по-различно отколкото в студиото. Да се фокусираш върху изпълнението на проекта и същевременно да обърнеш внимание на всички, които имат въпроси или просто са дошли да кажат "здрасти", е предизвикателство, но пък затова сме се събрали, не ми е проблем.

Tи си неизменна част от Bulgaria Tattoo Expo. Как се промени публиката (и клиентите) през годините? А как се развива общността на татуистите у нас? 

Аз съм неизменна част от Bulgaria Tattoo Expo още от 2014 г., като единствено миналата година не участвах, но присъствах на събитието. С годините публиката стана доста по-запозната с нашето изкуство. Вече са ориентирани към отделните стилове и татуисти, разпознават работите им и идват, за да се срещнат с тях на живо и да се насладят на работата им.

Общността на татуистите като цяло се развива в правилната посока. Има уважение помежду ни, младите колеги показват желание за развитие и търсят всякакви начини да напредват и да го правят по най-добрия начин.

Снимка: Личен архив на Станимир Стойчев

Защо е важно да има подобни събития и какво дават те на професионалистите като теб, а и на любителите? 

Събитие като това преди всичко ни дава възможността да се съберем колкото се може повече колеги на едно място и да се позабавляваме всички заедно. С голяма част от тях сме приятели и Експото не е място, където се състезаваме един с друг, а по-скоро то ни действа вдъхновяващо за развитие и обмяна на опит. На любителите предполагам, че им дава възможността да се насладят на творчеството ни на живо, съчетано със студена бира и приятна музика.

Още: Веселин Замфиров от Bulgaria Tattoo Expo: За татуировките, изкуството и отпадането на стереотипите

Коя е най-трудната част в работата на татуиста? Създаването на скицата, така че да отговаря на представите на клиента, или самото татуиране? А може би нещо друго? 

В работата ни няма лесна част. За мен може би е най-трудно да си организирам времето, за да свърша всички неща от комуникацията с клиентите, приготвянето на дизайни, татуирането, организацията в студиото, пътувания в чужбина, куп други задължения, а имам и семейство, с което искам да прекарвам време.

Снимка: Личен архив на Станимир Стойчев

Ти си един от най-награждаваните артисти на Bulgaria Tattoo Expo и славата ти излиза извън пределите на страната ни. Вероятно много прохождащи артисти искат да са на твоето място. Как обаче се стига до този етап и откъде и от кого се учиш? Доколко е важен талантът и доколко практиката - каква въобще е формулата за успеха ти? 

Аз използвам всякакви източници, за да се развивам, дори и сега – колеги татуисти, семинари, художници от всякакъв тип (графити, портрети, пейзажи), всякаква литература за рисуване, видеклипове в YouTube. За мен формулата на успеха е само една, а именно работа, работа и пак работа. Колкото и да си талантлив, ако не полагаш усилия да се развиваш във всеки един момент, нищо няма да се получи.

Отказвал ли си да татуираш клиент? И ако да, защо? А какво обичаш да татуираш? 

Ооо, да, отказвал съм и то неведнъж. Причините са били различни: клиент, който не е бил сигурен в това, което иска, или такива, които искат нещо безумно, за което съм сигурен от опит, че много скоро ще съжаляват. Малолетни клиенти, клиенти, които са дошли болни в студиото в деня за работа... и доста други причини.

Не е тайна за хората, които ме познават, че любимият ми стил за татуиране е реализъм. Обичам да татуирам портрети и животни, но също и много фентъзи неща.

Кое е най-голямото клише, което си чувал за татуираните хора?

За съжаление по времето, когато започвах, това беше – наркомани и престъпници! Радвам се, че вече нещата се промениха и все повече хора на изкуството (певци, музиканти, артисти), а също и лекари, учители и дори полицаи са хора, носещи нашето изкуство върху тях. Това накара хората от по-старото поколение да гледат с други очи на нас и това, което правим.

Интервю на Неда Ковачева

------------

Билети за Bulgaria Tattoo Expo можете да закупите от официалния сайт на събитието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт