5-те най-големи проблема в Асеновград (СНИМКИ)

20504
5-те най-големи проблема в Асеновград (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Асеновград е немалък град, в който се развива бизнес в различни сфери. Населението на общината надхвърля 55 000 души. Природата и местоположението му привлича хиляди туристи годишно. Но Асеновград страда и от множество проблеми, за които години наред не може да бъде намерено решение. Популацията на бездомните кучета, качеството на сметопочистването и чистотата, състоянието на озеленяването, възможностите за спортуване и не на последно място - комуникацията между граждани и администрация, са само част от основните проблематични теми в града. А за нерегламентираното паркиране по зелени площи, тротоари, вътре в кръгови кръстовища и къде ли още не, няма смисъл да коментирам.

Че липсва контрол е очеизвадно. Но, че някъде се е затрило гражданското самосъзнание е още по-ясно. За всички тези проблеми се изписаха немалко статии по различни медии. Адекватно и трайно решение обаче засега не е предложено на гражданите.

Броят на безстопанствените кучета расте сякаш с всеки час. Само в рамките на кратък период от време вече са налице няколко случая на пострадали хора, вследствие от нахапвания от бездомните четириноги. Сред потърпевшите има и деца. При последния случай първокласник се отърва на косъм от смъртта, след жестоко нахапване от улично куче. Към момента детето все още се възстановява, но и се страхува да излиза на улицата само, казват близки на семейството. Община Асеновград категорично отказва да изгради кучешки приют, обосновавайки се,, че ще струва скъпо, и се задоволява с услугите на Зооветеринарен комплекс-Пловдив. От там прибират бездомните кучета за кастрация и обезпаразитяване и ги връщат обратно от мястото, от което са ги взели. Това е изискването на закона. Глутници бездомни кучета обикалят из целия град. Често могат да се видят такива, със сложена ушна марка, което означава, че са обработени. Но нерядко се срещат и кучета без маркировка. От началото на годината до средата на месец юли са уловени и обработени над 30 от четириногите. Може би, както обичайно се случва в България, и сега се чака смъртен случай, за да се предприемат трайни мерки по решаване на проблема.

Сметопочистването е друга наболяла тема в Асеновград, особено дискутирана в летните жеги. Десетки контейнера са с изпочупени части. От някои липсват капаци, от други - гуми. А на места са недостатъчно, като брой, спрямо живеещите в конкретен район. Доста често се случва и контейнери да преливат от отпадъци. Броят на незаконните сметища в града все повече нараства и когато се почистват то е за сметка на редовните данъкоплатци.

Според последните данни, които са от преди доста време, заловените и глобени да изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места се броят на пръстите на двете ни ръце. Проблем е и фактът, че липсата на контролен орган, който да наблюдава метачите на улици, казва влияние на качеството на почистването. От община Асеновград обещаха преди месец, че ще бъде извършена дезинфекция на съдовете за смет и ще бъдат подменени повредените контейнери. Засега чакаме да видим резултата.

Предстои да бъде изградена и нова площадка, на която граждани ще могат да изхвърлят безплатно едрогабаритни и строителни отпадъци. Самосъзнанието на асеновградчанина, относно този казус, също е от изключително значение. Ако всеки започне да използва кошчетата за боклук по предназначение, обликът на града би се променил.

Асеновград разполага с няколко паркови пространства, които са различни по големина. Най-големият, който местните познават като Градския парк е разположен непосредствено до центъра на града. За неговата поддръжка и залесяване се отделиха хиляди левове. Изградена бе поливна система, засадени бяха и дръвчета в така наречената "Паисиева гора". Част от тях изсъхнаха. В най-благоприятния сезон, в който растителността в парка следва да е избуяла, той по-скоро прилича на пустиня и изсъхналите зелени площи се ползват от недобросъвестни асеновградчани за "преки пътеки".

Служители от фирмата по озеленяването не правят разлика между плевели и растения. Неведнъж се е случвало да косят цветя в градинки на междублокови пространства. Зелените площи почти из целия град съвсем не приличат на такива, докато тротоари и спортни обекти потъват в тревисти морета. Наскоро бе обявена нова обществена поръчка за озеленяване на територията на община Асеновград. На по-късен етап ще стане ясно кой е спечелилият конкурса и как ще се справи с озеленителните процедури.

В Асеновград живеят стотици младежи, голяма част от които обаче пътуват до Пловдив, за да спортуват. Или просто се включват в спорт, който не се провежда на общински спортен обект. Стадион "Шипка" в града е занемарен до състояние на земеделска нива. Високи треви се издигат над седалките, пистата почти липсва заради кал и плевели, а тънката телена ограда на места е разпокъсана като паяжина. Пейките на трибуните отдавна не приличат на места за сядане, а дървената стълба, имитираща "вход" към игрището е потрошена и дори опасна за ползване. Новият президент на ФК "Асеновец" - Борислав Велков е с амбиции да подобри състоянието на стадион "Шипка". Дали и кога това ще се случи, ще покаже времето.

Спортна зала "Асеновец" пък е оставена на доизживяване. В нея има възможности за тренировки по баскетбол, волейбол, гребане и други спортове. Сградата обаче е неприветлива, нуждаеща се от спешен ремонт вътре и отвън. Трябва да се отремонтират баните и тоалетните, фоайето, стълбището, съблекалните, да се подмени дограмата и други. Над 1 000 000 лева ще са необходими за целта, каза преди около месец кметът на Асеновград - доктор Емил Караиванов, който съобщи, че се търси финансиране. В града преди години имаше и два по-малки стадиона. Единият в края на Асеновград - посока село Боянци, а другият над квартал "Баделема". Към днешна дата, първият е занемарен. Никой не може да предположи, че там съществува спортен обект. Измежду високо избуялите треви, се подава самотната ръждясала метална конструкция, някога служила за врата в турнири по футбол. Другият малък стадион, който се ползваше за спортуване от живеещите в кварталите "Изток" и "Баделема" вече представлява една огромна застроена площ с жилищни сгради. Вътрешен басейн за тренировки по плуване бе обещаван неколкократно, но така и не бе изграден. Така, през зимата се налага плувците да пътуват до Пловдив и Пазараджик, за да тренират.

Не на последно място е комуникацията между администрацията и гражданите на Асеновград. Не са един и два случаите, в които асеновградчани са подавали писмени запитвания и сигнали и не са получавали отговор. Нито реакция. Хора се оплакват, че типично по чиновнически, биват препращани от кабинет в кабинет. На телефонните обаждания нерядко се случва никой да не отговаря. А в същото време, община Асеновград работи само след подаден сигнал. Граждани твърдят също, че за да се срещнат с кмета в приемния му ден, както е по етикет и правило, почти никога не могат да се вредят. Единици пък, сред над 160 служители в асеновградската администрация, са органите, оторизирани да предоставят информация на журналисти. Тези и още много други проблемни теми често намират място във фейсбук групите за Асеновград и предизвикват ожесточени дискусии.

Но, всъщност най-големият проблем на българина и в частност на асеновградчанина са не материалните казуси, а бездействието му, липсата на реакция да възроптае срещу неправдите, нежеланието да отдели от времето си, за да обяви позицията си публично, заставайки с името си лице в лице срещу отговорните, чийто ангажимент е възможността за разрешаване на проблематичните казуси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com