8-годишно дете е в тежко състояние, след нападение от бездомно куче в Асеновград (СНИМКА)

28782
8-годишно дете е в тежко състояние, след нападение от бездомно куче в Асеновград (СНИМКА)
Снимка: Pixabay

В тежко състояние е 8-годошно момче от Асеновград, след като бе нахапано от бездомно куче. Детето е настанено в пловдивска болница с разкъсано ухо, наранявания на окото и цялото лице, както и с рани по единия крак. Момчето и родителите му са в шок, а на малкия асеновградчанин му предстоят още процедури немалко, докато се възстанови напълно.

Ситуацията се разиграла на улица "Отец Паисий" в Асеновград. 8-годишният Митко се прибирал с още няколко свои приятели на възраст от 6 г. до 11 г. към вкъщи. Децата обикновено ходели да играят в двора на намиращото се наблизо ОУ "Отец Паисий". Прибирайки се този път, обаче, бездомно куче изскочило изпод микробус и нападнало групата. Свидетели на инцидента са категорични, че децата по никакъв начин не са провокирали животното. Те дори не са го видели.

Бездомни кучета нападнаха майка, обърнаха бебешката количка

Глутница бездомни кучета нападна майка с детска количка в Дупница, съобщава НОВА ТВ. Лаейки, 5-6 животни се спуснали срещу нея. Тя се о...

Съсед, станал свидетел на случката, виждайки от терасата си, веднага се притичал на помощ. Опитвал се с лопата да удари кучето, за да освободи детето от захапката на четириногото. Настъпила борба между животното и още други мъже, които се намирали в близост до мястото на инцидента. След като успяват да отърват момчето, хората сигнализирали на телефон 112. Незабавно е дошла линейка, като детето е откарано в болница в тежко състояние. Там са му били извършили няколко операции - заради разкъсвания по крака, ухото и лицето.

Към момента състоянието на 8-годишния Митко е стабилизирано. Предстои да му бъдат извършени изследвания и засега не става ясно колко време ще трябва да остане в болничното заведение под лекарско наблюдение. След като бъде изписан, ще се наложи с него да работи психолог, казват близките му. Родителите на детето вече са подали жалба до община Асеновград и до Районната прокуратура в града. Възнамеряват да съдят и общинската администрация с мотив за бездействие, по отношение на проблема.

Припомняме, че в Асеновград това е пореден случай само за последните няколко месеца на нападение от бездомно куче над човек. В града зачестяват нападнатите и ухапани от безстопанствените четириноги хора, а популацията им видимо продължава да расте. Община Асеновград има сключен договор със Зооветеринарен комплекс-Пловдив, които по сигнал извършват акции по улов на бездомни кучета в града. Според закона животните не се настаняват в приюти, а само се улавят, кастрират се, обезпаразитяват се и се връщат обратно по местата, от които са уловени.

Плевен търси проектант на постоянен приют за бездомни кучета

И втората обществена поръчка за избор на проектант на постоянен приют за кучета в Плевен се провали. Вероятно ще се наложи Общината да ...

По думите на очевидци на последния инцидент обаче кучето, нападнало 8-годишния Митко не е имало ушна марка, което означава, че не е било обработено. Междувременно, проблемът с безстопанствените животни в Асеновград отново породи онлайн спор между граждани. В социалната мрежа се появиха разнопосочни мнения. Зоозащитници заявиха, че не вярват да е възникнала подобна ситуация, щом нямало публикувани снимки и категорично посочиха, че бездомно куче не напада, ако не е провокирано. Каква е причината за проявената агресия конкретно на това животно, тепърва ще се изяснява.

След разгласяването на този случай от близки на пострадалото момче, други жители на квартала се оплакаха, че са били нападани от същото куче. Точно на 30.06.19 г. (неделя) пак е било ухапано дете, което и до днес посещава Хирургично отделение на МБАЛ-Асеновград, за да му се промива раната и да се подменя превръзката. Пострадалото момче, което живее в същия квартал, дори е станало свидетел на нападението над приятеля му - Митко. След като веднъж е преживяло почти същото, детето отново е в шок и не желае да излиза от дома си само, разказа майката. Тя обясни, че още на 02.07.19 г. е подала жалба до община Асеновград за случилото се, но към този момент няма ответна реакция.

Заглавна снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com