Асеновград може да плаща три пъти по-малко за улично осветление

11155
Асеновград може да плаща три пъти по-малко за улично осветление

Близо 350 000 лева е очакваната годишна икономия от разходите за електроенергия на Асеновград, ако сегашното улично осветление бъде подменено с LED такова. Това сочат данните, след проведеното ново обследване на състоянието на осветителната мрежа в общината.

Предложението да бъде поставено LED осветление е на заместник- кмета на града инженер Пламен Йончев. Освен икомонията, като мотив за предприемане на такива действия, той изтъкна и тенденцията за нарастване цените на енергоносителите, както и европейската и национална политика за завишаване на нормите за енергийна ефективност в периода до 2020 година.

Габрово дава уличното си осветление на концесия

Уличното осветление на община Габрово ще бъде отдадено на концесия чрез договор с гарантиран резултат Информацията съобщи днес зам.-км...

Заместник-кметът, обаче, реши да оттегли докладната си. Решението му бе провокирано от факта, че на 15.05.15 г. влезе в сила нов Закон за енергийната ефективност, според който изпълняващата фирма може да тегли кредит, за да финансира обществената поръчка. А така изтегленият заем ще бъде все едно на името на Общината, коментира инженер Пламен Йончев.

В докладната си, която бе подготвил да представи пред Общински съвет Асеновград, Йончев припомня, че по предварителни експертни изчисления, стойността на инвестицията за изпълнение на енергоспестяващите мероприятия е в размер на близо 2 500 000 лева. Около 2 200 000 лева би следвало да се използват за подмяната на съществуващите 5876 броя осветителни тела.

Дейностите включват демонтаж и депониране на стари светлоизточници, както и монтаж и подвързване на нови. И още - модернизация за таблата за управление и средствата за измерване. С останалите близо 300 000 лева бе предвидено извършването на пълна рехабилитация на около 1/3 от съществуващите метални стълбове, чрез укрепване в основата, подмяна на апаратура, вратички и други.

Oт докладната на инженер Йончев става ясно още, че по фактурни данни за 2014 г. Асеновград е платил близо 530 000 лева ток. Прогнозата, след поставянето на LED осветителни тела е, че годишните текущи разходи за електрическа енергия на уличното осветление, ще паднат до около 180 000 лева.

Подобряват поетапно уличното осветление в Бургас

Ново улично осветление се поставя на места в бургаския комплекс "Братя Миладинови", където доскоро то е липсвало. Сега прибирането ноще...

Енергоефективното обновяване на осветителната система в община Асеновград следва да се реализира чрез използването на договор с гарантиран резултат. За да се сключи такъв с фирма изпълнител бе необходимо общинските съветници на града да дадат съгласието си за провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки. На редовното си заседание, те трябваше да гласуват предложението на заместник-кмета Йончев, но това не се случи. Заместник-кметът допълни, че зазсега идеята за поставяне на улично LED осветление остава във времето и няма да бъде реализирана в рамките на този мандат на местния парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com