Асеновград вече ползва електромобили

4752
Асеновград вече ползва електромобили

Доставиха първите два електрически автомобила в Асеновград. Те са от марката „Рено Канго“ и са чисто нови. Возилата бяха закупени от Общината по проект „Пилотна схема за насърчаване използването на електромобили” на „Национален доверителен еко фонд”. Те са със значителни ползи за околната среда, не генерират въглеродни емисии и спомагат за намаляване замърсяването на въздуха, съобщава кореспондентът на Actualno.com.

Електромобилите са с добри икономически показатели. При 20 000 километра годишен пробег разходите за зареждане на една кола възлизат на около 700 лева, а за един конвенционален автомобил сумата е в рамките на над 3 000 лева. Освен това, електрическите превозни средства нямат нужда от смяна на масла и друг вид ежегодна поддръжка. По сервизна програма, в първите пет години автомобилът се нуждае само от подмяна на въздушен филтър за купето. Съществува възможност накладките да не бъдат сменени през целия живот на колата. Тези фактори правят електромобила около шест пъти по-икономичен в дългосрочен план. Експерти твърдят, че електрическите автомобили са значително по-практични и лесни за управление, особено в натоварена градска среда, като осигуряват безшумно придвижване.

Настаняват младежи на мястото на Дневния център за деца с увреждания в Асеновград

Община Асеновград обеща да предприеме действия по разкриване на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и той да стане факт през ...

Едната от новите коли на Община Асеновград е товаро-пътническа, а другата е изцяло товарна, с две места. Сериозният полезен товар, който могат да понесат, е до 800 килограма. И двете коли са с автоматични скорости и не се налагат специфични умения или допълнителни категории за шофирането им. С едно зареждане всеки от автомобилите изминава по около 400 километра.

„Това е началото, което ние положихме и стъпка, която правим за опазване чистия въздух на нашия град.“, посочи кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов. Той съобщи, че градската управа възнамерява да кандидатства по различни програми, чрез които да се осигури финансиране за закупуване на още електромобили. И в случай, че проектите бъдат одобрени, е възможна инвестиция за товарни електрически автомобили, които да се ползват при снегопочистване, сметоизвозване, пренос на товари и други.

В процес на изграждане са и две зарядни станции за ускорен заряд на територията на града. Те ще имат по два извода, за да може на всяка от тях едновременно да бъдат зареждани по две коли. Предвижда се едната станция да бъде поставена на паркинга на Община Асеновград, а другата да се изгради при бъдещия наказателен паркинг. Общата стойност на двете зареждащи станции е в размер на 15 000 лева, а сумата за целта е заложена в общинската Инвестиционна програма. Все още не е уточнено със сигурност в кои Дирекции ще се ползват новите возила. Планира се единият електромобил да обслужва Домашния социален патронаж, а другият – новото Общинско предприятие за малки ремонти на улици и паркове, което предстои да бъде създадено скоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com