Асеновградчанка в Европейския парламент: Хеликоптери кръжат над сградата

5160
Асеновградчанка в Европейския парламент: Хеликоптери кръжат над сградата
Снимка: Личен архив

Предупредителен код Оранжево е зададен за Европейския парламент в Брюксел. Присъствието на охраната в сградата е засилено. Това съобщи специално за Actualno.com асеновградчанката Златимира Георгиева, стажант в Европейския парламент. Тя в момента се намира в сърцето на Брюксел след атаките от днес, 22 март, при които загинаха десетки.

Степента на заплаха за цяла Белгия е четвърта степен (най-високата). Обстановката в самия Европейски парламент е под контрол, съобщи Георгиева.

Холандската полиция спря влак от Брюксел преди да стигне до летище "Шипхол"

Холандската полиция задържа международния влак от Брюксел до Амстердам. Силите за сигурност са влезли във влака и извършват мащабно пре...

"Освен, че летището и метрото са затворени, също са блокирани и главните пътни артерии и булевардите. Сформиран е кризистен щаб, с който сме в непрекъснат контакт", допълни още тя,

Златимира съобщи, че около сградата кръжат хеликоптери. Отменени са заседания и сесии.

Районът на Европейския парламент е отцепен. За момента депутати и служители остават в сградата до второ нареждане.

"Засега няма напрежение. Всички са мобилизирани. Работи се върху максимално бързото справяне с кризистната ситуация“, увери асеновградчанката.

Хора в Белгия предлагат помощ на блокираните в Брюксел с #ikwillhelpen

Хора в Белгия предлагат помощта си след атентатите в Брюксел от тази сутрин, 22 март, в социалната мрежа Twitter, използвайки хаштага #...

Тя изрази съчувствието си към семействата и близките на ранените и загиналите, като уточни, че по последни данни убитите са 26. Златимира Георгиева посочи, че в Европейския парламент се чувства на сигурно място.

"Всички сме запазили самообладание и се опитваме с действията си да допринесем за стабилизиране на ситуацията. Следя непрекъснато какво излиза в публичното пространство и медиите. Политическите лидери изразяват своята скръб и ужас от случващото се“, каза в заключение Георгиева.

Снимка от прозореца на 13-ия етаж на Европейския парламент/Златимира Георгиева

Днес два взрива прогърмяха на международното летище в Брюксел във вторник около 8 часа местно време, при които по последна информация са загинали 15 души. Властите на страната смятат, че едно от взривните устройства е приведено в действие от камикадзе. Броят на пострадалите при взрива на станцията Малбек на метрото в столицата на Белгия достигна 55, предава тв RTBF, цитирана от РИА Новости. Преди това беше съобщено за 15 жертви на взрива и 10 тежко ранени.

Българинът Божидар Новачков от Брюксел: Забелязвам гняв у местните хора, че се допусна това

„Всичко е блокирано. Навсякъде има полиция, армия. Мобилните телефони в центъра на Брюксел са блокирани, тъй като има опасения, ч...

Експлозиите на аеропорта и в метрото в столицата на Белгия станаха само 4 дни след залавянето на 26-годишния Салах Абдеслам. Той е заподозрян, че е единственият оцелял атентатор от нападенията в Париж от 13 ноември миналата година. Вчера министър на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон предупреди, че залавянето на един терорист може да активира друг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com