Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 370 раждания и 11 аборта пожелание за година в Асеновград

30 април 2018, 11:00 часа • 2994 прочитания

Близо 1 200 жени с патологична бременност са преминалите през Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Асеновград, само за година. За посочения период са регистрирани 48 аборта, като 11 от тях са извършени пожелание на пациентките. 11 на брой са и направените от медиците операции за отстраняване на матка – т. нар. „тотална абдоминална хистеректомия“. През 2017 г. ражданията в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Асеновград са близо 370. Родени са две двойки близнаци. 26 от родилките са били непълнолетни, а 14 от майките – малолетни.

В тази статистика се отчита ръст, спрямо предходната година. Почти половината от ражданията – над 180 - са се случили чрез Цезарово сечение, а 87 са извършени по спешност. Две са мъртвородените през 2017 г. бебета, срещу четири – през 2016 г. Шефът на болницата доктор Иван Червенков отчита отрицателен финансов резултат на отделението за миналата година. Според доклада на управителя една от причините е обслужването на много неосигурени пациенти, разходваните средства за които остават за сметка на лечебното заведение. Болницата в Асеновград поема обществените разходи и на всички останали структури, ползващи сградата.

Никое друго от звената не плаща такса „Смет“ /около 15 000 лева годишно/, охрана, отопление, похарчените средства за които допълнително натоварват цялостния бюджет на асеновградската болница. В звеното работят петима лекари с призната специалност и трима специализанти по акушерство и гинекология, един неонатолог, 11 акушерки и петима санитари. От задължителен ремонт се нуждае Родилна зала и операционната към нея, обяснява доктор Червенков. Акушеро-гинекологичното отделение е добре обезпечено, откъм апаратура, като през 2017 г. бе закупен нов ехограф. За отчетния период е извършена и една лапароскопска операция, но съществува потенциална възмосност за увеличаване броя на този вид интервенции, казва още управителят на МБАЛ-Асеновград.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес