Брат и сестра от Асеновград покоряват върхове в света на пианото (ВИДЕО)

10851
Брат и сестра от Асеновград покоряват върхове в света на пианото (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Брат и сестра от Асеновград покоряват върхове в музикалното изкуство. Пианистите Виктория и Николай Петкови споделиха с екипа на Actualno.com усещането от магията, когато си на сцената и сякаш няма друго, освен мелодията. Изначално цялото семейство, в което са израснали общо три момичета (Теодора, Виктория и Елизабет) и едно момче, е музикално. Гордата майка на четири деца е отдала живота си на отглеждането и възпитанието на рожбите си.

Николай, който е на 11 г., е единственият мъж в семейството, след таткото. Обучава се в дистанционна форма в частно училище. Харесва му да се занимава с математика, информатика и програмиране и след като завърши смята да продължи обучението си в тази насока. Свири на пиано от 2014 г. Първият музикант в семейството е бащата, който преди време е свирил на акордеон. По настоящем той се занимава с IT технологии. Дарбата си да свири на пиано е наследил, както от родителя, така и от сестрите си.

30 пианисти се включват в международен конкурс в Стара Загора

Тридесет млади пианисти се включват в Десетия международен клавирен конкурс „Класика и съвременност“, който ще се проведе о...

Здравите основи в музиката получава от учителят си по пиано - Васка Владимирова. ”С пияното изразявам себе си. Независимо дали съм ядосан, разочарован, или щастлив. Музиката разкрива емоцията ми", споделя 11-годишният талант от Асеновград. Той движи пръстите си по клавишите с лекота, сякаш прелита над тях. Николай е печелил няколко пъти специална награда във "Фестивал на младите таланти - Христо Ботев" в Пловдив. Заслужил си е и първото място на музикален конкурс в Хасково. От "Надежди, таланти и майстори" в Добрич, където конкуренцията бе изключително силна, асеновградчанинът се върна с трето място. Там му е бил връчен и диплом за артистично представяне, "което означава да свириш с чувство и да ползваш цялото си тяло и енергия, за да разкажеш една история, свирейки".

Николай разказва, че притеснение винаги съществува, когато излизаш на сцена и участваш в конкурси. "Когато съм притеснен си казвам: "Давай, все някога ще се свърши това", обяснява шеговито младежът. По думите му, за да свири на пиано един музикант е необходим освен талант да притежава и огромно търпение и постоянство. Свободното си време момчето посвещава на забавление с приятели и четене на книги. Той казва, че семейството винаги е подкрепяло неговото желание да свири на пиано. Николай споделя, че наистина понякога му се е искало да се откаже, но винаги се връща, защото музиката, която струи от пианото, е красива.

"Когато се кача на сцена усещането е приятно, но аз обикновено бързам да сляза от там, защото не обичам много светлината на прожекторите да е върху мен", разказва скромно момчето. Той добави, че за да се научи да свири добре на пиано един музикант трябва много време за репетиции. И освен талант, един добър пианист трябва да има желание и подкрепяща среда около него. Николай се упражнява по час, два дневно. Казва, че няма любим музикант, на когото да подражава. Мечтата му не е да бъда пианист, а по-скоро да се занимава с информатика. Иска да стане отличен програмист, а пианото ще му бъде за удоволствие.

Едновременно с обучението и музикалните уроци, 11-годишният асеновградчанин посещава школа по алгоритмично програмиране и след като завърши ще може да прилага знанията си в изработката на компютърни игри. Освен всички тези занимания му остава време и да тренира шинкиокушин местен спортен клуб, където също успява да печели престижни отличия.

3-то издание на конкурса Vivapiano за пианисти – непрофесионалисти

Фондация Ardenzа стартира приемането на документи за третото издание на VIVAPIANO. Конкурсът за пианисти – непрофесионалисти ще с...

Виктория е неговата по-голяма сестра. Тя е 16-годишна и свири на пиано от повече от 10 години. Също, като брат си Николай, тийнейджърката е започна да се учи на това изкуство в класа на Васка Владимирова, когато е била едва на 5 г. През 2016 г. по време на международния фестивал "Мишо Тодоров" в Сливен съдбата я среща с гръцки певец, при който по-късно започва да ходи на уроци по пиано. Там Виктория е спечелила наградата майсторски клас при него. Тъй като той е постоянно по участия или в Сливен, или в София се налага тя да пътува, за да посещава часовете при него в тези два града. Но репетициите й продължават по няколко дни.

Миналата година Виктория се е класирала трета на друг международен конкурс - "Наследството на Орфей", състоял се в Албена. А в Добри от фестивала "Надежди, таланти, майстори" е спечелила първото място в своята възрастова група. 16-годишната тийнейджърка също се обучава в дистанционна форма в частно училище. Казва, че рядко й остава време за хоби, но до опреди време в продължение на 10 години е тренирала тенис на маса и е спортувала активно. През свободното си време обича да чете книги и като всеки млад човек - да излиза с приятели и да се разхожда из планината. Винаги когато й се отдаде възможност посещава театрални постановки. Спестяванията си винаги харчи или за ноти, или за билети за оперни спектакли

"Пияното ми дава емоция, която малко хора могат да разберат. Не искам да звуча височияеща особено, но наистина изкуството е един друг свят, който много ми помага да преоткривам себе си. Едновременно с това, пианото развива търпение и дисциплина, концентрация и ме учи да обръщам голямо внимание на детайлите. Често се случва да греша по време на изяви. В такива моменти първата ми реакция е да се стресна, но после ми става забавно и започвам да се подсмихвам. Разбира се, винаги в главата ми е как да продължа без да усети публиката, че съм допуснала грешка", разказа развълнувано пред Actualno.com Виктория.

Тя сподели, че има много пианисти, които уважава и на които подражава. Харесва й да бъде на сцената. Предпочита под светлината на прожекторите да бъде сама, защото така може да се съсредоточи върху това, което трябва да прави. "Тогава знам, че не трябва да правя нищо друго, освен просто да свиря. И го правя. Пренасям се в едно друго измерение", каза талантливата асеновградчанка. Тя репетира уменията си по пиано у дома в рамките на 4-5 часа дневно. Понякога, но по-рядко, се е случвало да свири и по осем часа. Съветът на Виктория Петкова към младите пианисти е да го правят с душа, да бъдат търпеливи и конкретни в работата си и да знаят, че това, което правят достига по необикновен начин до сърцата на хората. Мечтата на 16-годишното момиче е да се превърне в концертна пианистка.

Малките големи пианисти на Враца или когато носиш музика в душата

Преподавателката по пиано Олга Младенова ми представя своите ученици: С Елица, която е осми клас, вече сме заедно 9 г. Боян започна на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com