Бюджет 2018 г. на Асенoвград със 7 000 000 лв. по-малко от миналогодишния

908
Бюджет 2018 г. на Асенoвград със 7 000 000 лв. по-малко от миналогодишния
Снимка: Actualno.com

Близо 32 200 000 лева е бюджетната рамка на община Асенoвград за 2018 г., което е с около 7 000 000 лева по-малко от миналогодишните общински средства. Предложението бе гласувано и прието без изказвания и публични противоречия по време на днешното първо за годината редовно заседание на Общинския съвет в града. Приемането на Бюджет 2018 г. на Асенoвград се случи с мнозинство от 23 гласа „За“ и 10 „Въздържал се“. Кметът на града доктор Емил Караиванов определи бюджетната рамка като „балансирана“ с оптимистични очаквания за капиталовложения и рестриктивна, спрямо финансовата политика.

"Инструктирал съм директорите на дирекции, второстепенните разпоредители и подчинените ми структури, средствата, които залагат да бъдат реални, за да може и тези, в разходната част да бъдат такива", посочи пред журналисти градоначалникът. Предвидени са 44 000 000 лева, като инвестиции от външни средства – по програми от Европейския съюз по няколко големи проекта. Приоритет в това перо са изпълнението на Водния цикъл, облагородяване на квартал Запад в Асенoвград, изграждане на образователна инфраструктура и други. Едновременно, са заложени и 5 000 000 лева, като 2 000 000 лева от тях ще бъдат набавени от продажби, а останалите 3 000 000 лева са капиталови инвестиции от Държавния бюджет и собствени средства от преходен остатък. Средствата ще бъдат инвестирани в изграждане на инфраструктура в Асенoвград и в по-малките населени места, озеленяване и други. За социални дейности са предвидени около 2 300 00 лева, а за изграждане и ремонт на улична мрежи – малко над 3 100 000 лева. Размерът на капиталовите разходи възлиза на около 5 200 000 лева.

За два дни близо 20 асеновградчани дариха кръв безвъзмездно

Около 20 асеновградчани дариха кръв безвъзмездно по време на доброволческата акция, организирана от Центъра по трансфузионна хематологи...

В Бюджет 2018 г. на общината са заложени разходни средства за различни дейности и функции. Част от тях са за Общинска администрация и Общински съвет - в размер на над 4 800 000 лева. Близо 300 000 лева са отделени за функция „Отбрана и сигурност“. В образователната сфера ще бъдат вложени около 18 400 000 лева. За здравеопазване в бюджета на община Асенoвград са заложени близо 1 000 000 лева. Бюджетните разходи за функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“ възлизат в размер на над 2 300 000 лева. Спортът и културните дейности ще бъдат финансирани през годината с близо 2 200 000 лева и други. Рамката на Бюджет 2018 г. за Асенoвград не бе подкрепена съвсем утвърдително от 10-тимата общински съветници от ПП ГЕРБ в града. По думите на председателя на асеновградската група Костадин Яков, за първи път, от години насам, техни предложенията са включенив в проектобюджета.

"И Бюджета, и Инвестиционната програма, на практика, повтарят миналогодишните. Т.е. по-голямата от обектите са преходни и има много малко нови. Друго, което ни притеснява, е съдебните дела, водени срещу конкурсите в момента, които са проведени по възлагането за изпълнение на Водния цикъл. За нас е една неизвестна какъв ще е изходът от делата и съответно - санкциите за Общината", изтъкна причините за въздържанието във вота на съветниците от ПП ГЕРБ в Асенoвград Яков. За справка, Бюджет 2017 г. на общината бе в размер на над 39 000 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com