"Български" наводнения - коритото на река Чая в Асеновград прилича на джунгла

10647
"Български" наводнения - коритото на река Чая в Асеновград прилича на джунгла

Новините за наводнения отново се превръщат в централна тема на новинарските емисии. И картинката е отново до болка позната - не само природата е виновна, както показва смрязяващ пример от Асеновград, предаде кореспондентът ни от града в текст и снимки.

Коритото на местната река "Чая" буквално прилича на джунгла, жалват се асеновградчани. Висока и буйна растителност се извисява дори над височината на някои от мостовете в града. Храсти и дървета от бреговете на асеновградската река по дължината на цялото й корито в Асеновград се издигат на метри.

Една от най-обраслите зони е в района на Спортна зала „Асеновец“, съобщиха граждани. Притесненията им са породени от започналите обилни валежи в страната, които биха могли да повишат опасно нивото на водата в река „Чая“. А растителността може да попречи на безпрепятственото преминаване на водата и така да се получат наводнения в различни части на Асеновград.

От общинското ръководство на града са категорични, че са запознати с проблема. Вече се търсят средства за разчистване на раститетлността в реката в Асеновград, посочи инженер Пламен Йончев, временно изпълняващ длъжността кмет. Той увери, че в най-кратки срокове почистването на коритото ще бъде осъществено.

Междувременно някои асеновградчани трябваше да плуват, за да достигнат до работните си места в една от индустриалните зони в Асеновград. Водата, събрала се в локва на входа на едно от предприятията там вследствие от проливните дъждове в последните дни, тази сутрин достигна 15-20 сантиметра.

Дъжд удави Шумен и Поповица

Буря остави без ток квартал на Шумен и предизвика сериозно наводнение, предаде Агенция "Фокус". Приземни етажи, магазини и автомобили ...

„Наложи се да подгънем крачоли и да преплуваме“, коментираха иронично потърпевши. Те обясниха, че проблемът не е нов. Почти винаги когато вали дъжд по-продължително ситуацията се повтаря и понякога работещите не само не могат да достигнат до работните си места, а после и не могат да си тръгнат от там, без да се намокрят.

За становище по проблема потърсихме заместник-кмета на Асеновград инженер Пламен Йончев, в момента изпълняващ длъжността кмет. Той увери, че още днес е извършена проверка в споменатия район. Установено е, че канализационната тръба е с по-малък диаметър и понеже участъкът се пада в ниска зона, цялата вода от дъждовете се стича там. Към момента обстановката в засегнатия район е нормализирана. Водата се е оттекла, увери Йончев и поясни, че шахтата е почистена, а причината за наводнението е, че канализацията не може да поеме огромното количество водна маса.

Изпълняващият длъжността кмет припомни, че е създаден проект за воден цикъл на Асеновград. Проектното предложение, обаче, трябва да се одобри от Министреството на околната среда и водите (МОСВ). Той добави, че едва след одобрението ще се чака финансиране, като се обмисля и вариант Общината да тегли заем в размер на 10 000 000 лева. Едва след реализирането на проекта за воден цикъл на града проблемът с наводненията би могъл да бъде решен, кометира Йончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com