COVID-19 стъпи и в Асеновград (обновена)*

8074
COVID-19 стъпи и в Асеновград (обновена)*
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Първи случай на новия коронавирус в Асеновград. Мъж на 49 г. от града е приет със симптоми на бронхопневмовия и температура. Напарвен му е бърз тест, който се е оказал отрицателен. Изследването с PCR е потвърдило наличието на коронавирус COVID-19.

Днес (26.06.20 г.) в община Асеновград заседава Общинският оперативен щаб за борба и превенция с новия коронавирус COVDI-19, с председател кметът на града доктор Христо Грудев. Потвърден е първият случай на заразен в Аеновградско. Той е мъж на 49 г. Първоначално е приет в Първо вътрешно отделение на МБАЛ – Асеновград в изолирана стая. Той е проявил първите симптоми на бронхопневмония и с вдигнал висока температура на 18.06.20 г. Потърсил е помощ при личния си лекар, който му е назначил антибиотично лечение. Заболяването обаче не се повлияло и на 23.06.20 г. му е направен бърз тест за коронавирус. Резултатът е бил отрицателен. Назначени са му рентгенова снимка и друг вид подходящи клинични изследвания, след което е приет в изолирана стая със самостоятелен санитарен възел в Първо вътрешно отделение на МБАЛ - Асеновград. Пациентът е обслужван от медици, които са ползвали необходимата екипировка и лични предпазни средства. В момента мъжът е в стабилно състояние, контактен е, не е поставен на апаратно дишане, няма и оплаквания от задух. Пневмонията му се наблюдава непрекъснато, като температурата му е овладяна. Последвала е и втора проба за изследване с PCR тест, която е отчела положителен резултат. В момента тече епидемиологично проучване за контактните лица на заболелия асеновградчанин. Мъжът работи в индустриална зона "Тракия" в Пловдив.

Първи случай на коронавирус в Хърватия от пет дни насам

Един нов случай на коронавирус е регистриран през последното денонощие в Хърватия. Това е първият открит заразен от 30 май насам. В бо...

По време на заседанието а Общинския оперативен щаб управителят на МБАЛ - Асеновград доктор Иван Червенков посочи, че проявените симптоми на COVID-19 у този пациент са различни от очакваните. Рентгеновата снимка е показала, че е засегната само част от белия дроб, а не целият, каквато е клиничната картина на коронавируса. Мъжът няма да бъде транспортиран в новото специализирани отделение, което бе построено с финансиране от община Асеновград. Целта е да не се създават предпоставки за излагане на риск от заразяване на други хора. Дезинфекция ще се извърши на Отделението по образна диагностика и на клиничната лаборатория в МБАЛ - Асеновград. Засега не се налага да се карантинира цялото Първо вътрешно отделение. От там предстои да бъдат изписани около 15 пациенти, на които вече им е проведено и им приключва лечението. Отделението ще продължи да работи и да приема хора, нуждаещи се от медицинска помощ, тъй като стаята на заразения с COVID-19 е изолирана и до нея нямат достъп външни лица. Този понеделник (29.06.20 г.) ще бъдат извършени PCR тестове на контактните му лица в по-разширен кръг, който включва и медицински служители. При поява на следващи пациенти с положителни на коронавируса проби, то те ще бъдат настанявани направо в новото отделение на МБАЛ - Асеновград.

Междувременно, статистиката посочва, че към 08:00 ч. на 25.06.20 г.карантинираните в община Асеновград са 30. През изминалата седмица екипи от инспектори на звеното на РЗИ в Асеновград и на Районното управление на МВР в града извършиха общо 76 проверки на лица за спазване на карантинните ограничения. За последната седмица е получен един сигнала за неспазване на противоепидемичните мерки. Образувано е и 1 досъдебно производство по стара преписка. От РЗИ подчертават, че към 16:00 ч. днес (26.06.20 г.) няма нови потвърдени случаи на коронавирус в община Асеновград.

Община Асеновград приканва гражданите да спазват въведените противоепидемични мерки. Специално за града няма да се предприемат различни от наложените от Министерството на здравеопазването. Общинското ръководство апелира жителите да ползват лични предпазни средства за носа и устата, да избягват посещения в затворени пространства, в които се събират много хора, да дезинфекцират домовете и обектите си, да спазват социална дистанция. За предпочитане е да се избягва участието и провеждането на масови мероприятия.

Първи случай на коронавирус в Севлиево

Първи случай на коронавирус е регистриран в Севлиево. 65-годишен международен шофьор е дал положителна проба. Мъжът е приет в местната ...

"За първи път, от началото на пандемията, в област Пловдив имаме 13 нови случая на заболели от коронавирус. Усложнява се епидемиологичната ситуация, което още веднъж трябва да ни накара да се замислим и да спазваме указанията на здравните власти. За първи път имаме болни и в 2 нови общини - Асеновград и Брезово. Взети са всички необходими противоепидемични мерки. Общо от РЗИ са направени над 40 предписания, продължават проучванията за контактни лица", съобщи областният управител и председател на Областния оперативен щаб в Пловдив Дани Каназирева.

Към днешна дата общият брой на пациентите с COVID-19, жители на пловдивска област, е 163. От тях в общините: Пловдив – 95, Карлово – 3, Кричим – 4, Хисар – 2, Родопи – 35, Стамболийски – 6, Калояново – 1, Перущица – 11, Раковски – 3, Марица -1, Асеновград -1, Брезово - 1. Случаите от днес са 13, като 3 от тях са хоспитализирани. Жена на 45 г. от село Белащица, настанена в МБАЛ "Свети Иван Рилски" - Пловдив. Жена на 63 г. от същото населено място, лекар в МТБ Пловдив. На домашно лечение е. В болницата е предприето всичко необходимо. За 72 часа се затварят 2 отделения за дезинфекция. Контактният персонал се изследва. 2-те пациентки са майка и дъщеря. Жена на 28 г. от Брезово. Живее и работи в Пловдив - готвач в ДГ "Щастливо детство". Взети са проби за изследване на 11 души от персонала. Всички са отрицателни. Нямала е контакт с децата. Под карантина в Пловдив е. Мъж на 34 г. от Пловдив. Служител в райнното поделение на пожарната в район "Тракия". В дома си е. Контактните лица са изследвани и са се самоизолирали. Мъж на 87 г. от Пловдив. Хоспитализиран е в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Свети Георги". Мъж на 49 г. от Асеновград - хоспитализиран в МБАЛ - Асеновград. Жена на 69 г. от Кричим. Работи в шивашка фирма, но последно е била на работа на 15.06.20 г., което ограничава риска за останалите работници. На домашно лечение е. Жена на 61 г. от Пловдив. Работи във фирма в село Костиево. На домашно лечение е. Жена на 38 г. от Пловдив и сина й - на 9 г. И двамата са на домашно лечение. Мъж на 36 г. от Пловдив. В дома си е. Мъж на 20 г. от Пловдив, работи в Пазарджик. На домашно лечение е също. Жена на 57 г. от Пловдив. В дома си е под карантина.

Оздравелите пациенти са 95, а на домашно лечение са 44. От всички потвърдени случаи до момента, 20 са инфектираните медицински лица, от които 16 са излекувани. От тях 4-ма - двама лекари и 2 санитарки - са на домашно лечение. Към момента са хоспитализирани 20 лица. Свободните легла за COVID-19 в УМБАЛ „Свети Георги“ са 45, плюс 5 интензивни. "Следим ситуацията много внимателно. В непрекъсната връзка сме с всички институции. В понеделник свиквам всички болници за анализ и конкретни превантивни решения“, заключи областният управител Дани Каназирева.

*Информацията е обновена към 16:30 ч. днес.

Първи случай на COVID-19 и в Сирия

В Сирия регистрираха първия случай на заразяване с новия коронавирус, предаде ТАСС. Сирийският министър на здравеопазването Низар Язиз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com