Деца бягат от вкъщи и крадат, родители затрудняват разглеждането на делата

2729
Деца бягат от вкъщи и крадат, родители затрудняват разглеждането на делата
Снимка: Actualno.com

Общо 65 са малолетните и непълнолетните от 8-годишна до 17-годишна възраст, преминали през Детска педагогическа стая за 2017 г. в Асеновград. От тях, с провинения за извършени противообществени прояви са 53.

Точно 40 от подрастващите се водят на отчет в Детска педагогическа стая, като 18 са заведени през миналата година. Това показва доклад на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Асеновград.

Предизвикват деца да творят на тема "Вълшебният свят на книгите"

Малки асеновградски художници ще получат шанс да покажат своя талант в рисуването. Малчуганите могат да развихрят въобржението си и да ...

Две от осемнайсетте деца не посещават училище и не работят. С „бягство от дома“ са се провинили девет деца. Едно е консултирано заради проява на агресия, а други две – заради училищен тормоз. Осем от децата са уличени в повреждане на обществена или частна собственост, а шест са заловени да употребяват психоактивни вещества. Няма хванати малолетни и непълнолетни да просят. В графа „други административни нарушения“ са записани 27 момичета и момчета. През 2017 г. децата, извършили престъпление /джепчийство и кражба от моторни превозни средства или търговски обекти/ наброяват седем. 2

1 момичета и момчета са се поправили в поведението си, за което са снети от отчет в Детска педагогическа стая. Според доклада, няма установени деца, споделящи идеи или принадлежащи към радикални и екстремистки групи. Част от трудностите, които се срещат при образуването и разглеждането на възпитателни дела са свъзани с комуникацията с родителите. Някои от тях не говорят български език.

Други нямат регистрация по настоящ адрес и съответно – не могат да бъдат открити. А трети не желаят да осъзнаят проблемите на децата си. Докладът на Местната комисия казва, че в повечето случаи родителите дават лош пример за поведението на своие деца. За 2017 г. образуваните възпитателни дела в Асенoвград са 47 на борй срещу 67 подрастващи. Осем са прекратените производства, а останалите 39 са разгледани. Точно осем деца от Асеновград са осъдени с мярка „Пробация“ за извършени противообществени прояви през 2017 г.

Четири са подадените сигнала за същия период за ненавършили 18-годишна възраст, които живеят на семейни начала с непълнолетни или пълнолетни лица. През отчетната година Местната комисия е работила в няколко направления, с цел превенция на асоциалното детско поведение.

Населението в Асенoвградско намалява с около 450 души годишно

Населението в Асеновградско намалява с всяка изминала година. Това сочат данни от изготвен анализ на състоянието и потребностите за под...

Проведена са информационна кампания и срещи със специалисти по различни теми, сред които - употреба на наркотици, трафик на хора, насилие и други. 600 са обхванатите лица в проектите за превенция на рисковото поведение. 200, пък, са консултираните деца, във връзка с употребата на наркотици. На ученици от 50 класа от асеновградски училища са раздадени 600 брошури, а за всяка класна стая е изготвен календар за 2018 г. Като превенция бе организирано и Коледно тържество за деца в неравностойно положение, както и Коледен бал за подрастващи, лишени от родителски грижи или настанени за отглеждане при близки и роднини. И още - изработени и раздадени на четвъртокласници са магнити с лика на български патриоти.

Проведени са над 40 лекции и беседи пред родители и ученици от 1-ви клас до 10-ти клас, възпитаници на общо четири учебни заведения на територията на община Асенoвград. Организирано бе лекоатлетическо състезание, в което участие взеха около 50 деца. През 2017 г. бяха реализирани и двудневен Фестивал на уличното искуство, Карнавал на приказните герои и още много други инициативи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com