Деца със специални потребности изразиха вътрешния си свят чрез рисуване и апликация

18701
Деца със специални потребности изразиха вътрешния си свят чрез рисуване и апликация

Умения и талант, изразени в лично творчество и представени пред асеновградска публика, показаха ученици със специални потребности. Над 20 творби – рисунки и ръкоделия – са събрани в изложба, наречена „И ние можем да творим“.

„Целта е чрез мероприятието да се докаже пред обществото, че въпреки своите сензорни и двигателни нарушения или емционални проблеми, учениците със специални образователни потребности също могат да постигнат добри резултати.“, каза психологът Емилия Сангалова. Рисунките в изложбата са създавани и събирани от началото на учебната година досега. Малките творци сами избираха темите, които да изобразят на белия лист. В изложбата са включени рисунки и апликации на всики 22 деца, посещаващи Кабинета за ресурсно подпомагане към асеновградското ОУ „Петко Каравелов”.

Асеновград събра 121 000 лв. за болно момче, остават още 40 000

Асеновград се обедини в името на една добра кауза. Над 10 благотворителни инициативи за по-малко от месец са организирани в помощ на ст...

Младите таланти са от Асеновград и са на възраст от групите на предучилищна подготовка до 8-ми клас. Сама по себе си изложбата показва, че въпреки своите сензорни или физически увреждания, емоционално поведенчески проблеми, езиково-говорни нарушения или умствена изостаналост, участниците наистина проявяват желание и мотивация за творческа изява. „Арт заниманията за деца със специални потребности са изключително важни, защото всяко майсторене и работа с моливи, глина, моделин, изрязването, лепенето, моделирането, рисуването с бои други подобни дейности подобрява двигателните умения на ръката и фината моторика у малките творци.“, посочи в тази връзка Емилия Сангалова.

По думите й, при рисуването и майсторенето на различни творби децата правя сами своя избор дали да нарисуват слънцето жълто или оранжево, дали къщата да е квадратна, или пък не. Това помага на учениците със специални потребности да разрешават проблеми и житейски ситуации. Психологът уточни, че при някои от децата липсва реч или е силно редуцирана, вследствие на което страдат вербалната и невербалната комуникация. А рисуването и личното творчество дават възможност на малчуганите да преодолеят част от тези затруднения и да изразят своя вътрешен свят пред останалите. В ресурсния кабинет към ОУ „Петко Каравелов“ в Асеновград се обучават деца със сензорни, физически, емоционални или друг вид увреждания, с нарушения в общуването и комуникацията или с умствена изостаналост. Учениците не са настанени в центрове, а живеят с родителите си. В Кабинета работи екип от ресурсни учители, психолог и логопед.

Реализиран е по проект „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие”, финансиран от Оперативна програма „Наука за интелигентен растеж” и съфинансиран от Европейския съюз. През новата учебна година специализираният кабинет е оборудван с модерни цветни учебни маси и столове, както и с дидактични и образователни игри по метода Монтесори, който е доста актуален напоследък. Основният принцип на системата е самата свобода на детето. Моментът, в който му се предостави възможност то само да избира и да вижда резултата от избора си, самочувствието и увереността му се повишават. По този начин ученикът става по-уверен, щастлив и независим. Изложбата на децата със специални потребности е разположена в Градска библиотека ”Паисий Хилендарски” в Асеновград. А за постигнатите положителни резултати и положения трду, всеки от малките художници получи подарък - светеща коледна играчка.

Събитията, които ще радват асеновградчани по време на празниците

Тази вечер община Асеновград поставя началото на Коледно-Новогодишната програма за 2016 г. В очакване на едни от най-светлите зимни пра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com