Директорка на ромско училище: "Оставете агресията настрани, нека се разбираме с добро"

12310
Директорка на ромско училище: "Оставете агресията настрани, нека се разбираме с добро"
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Две евангелистки църкви в ромския квартал "Лозница" в Асеновград посети новата директорка на асеновградското ОУ "Никола Вапцаров".

В деня на християнския празник Успение Богородично Атанаска Темелкова присъства на ритуалите в двата протестантски храма, по покана на местни жители. Всяка сряда в малката църква се събират младежи, където пасторът ги учи на доброта. Във вечерта на празника те се учеха да изпълняват прочувствени молитвени песни. По повод гостуването на Темелкова младите евангелисти демонстрираха изпълнение, възхваляващо величието на Бог.

Деца и възрастни от Асеновград се учиха да везат

Проект „Завръщане към корените”, реализиран от Градската библиотека в Асеновград, събуди интереса на деца и възрастни към в...

Същевременно, в голямата църква жените от ромската общност в Асеновград си бяха дали среща. Темата беше любовта. Проповедничката там им обясняваше значението на думата. Разказваше им притчи и им казваше, че трябва да обичат Бог, себе си и семейството си, съседите и дори недоброжелателите си.

По стар български обичай новата директорка на ОУ "Никола Вапцаров" влезе в църквата с хляб и сол и всички заедно помолиха Бог да има здраве, мир и благоденствие. Ръководителката на школото послуша песенните им молитви и богослужения, а след това се срещна и разговаря с родители и деца. Тя им разказа за обичаите, които православните християни изпълняват на този ден. Ромите-евангелисти, от своя страна, разкриха част от ритуалите, които се провеждат почти ежедневно в храмовете им.

"На 15-ти август православната църква почита Света Богородица, като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. И не е случайно, че точно на този свят празник аз съм сред вас", обърна се към присъстващите Атанаска Темелкова. Тя продължи с думите: "Искам да ви уверя, че първо съм майка и след това – ръководител. Ще направя всичко възможно да се грижа за здравето и възпитанието на всичките около 700 деца, възпитаници на повереното ми училище. Отворете сърцата си, дайте ми шанс да ви покажа, че искам да ви помогна".

В Асеновград граждани започват нова битка за спасяване на културна ценност

Картина, която предстои да бъде обявена за продажба от фалиралия Обреден дом в Асеновград, предизвика бурни реакции сред асеновградчани...

Идеята с визитата на новоназначената за директор на ОУ "Никола Вапцаров" Атанаска Темелкова е подобни срещи да се реализират по-често. Целта е да се приобщи ромската общност към останалата част от обществото, да бъдат накарани родителите да не спират децата си от училище, да започнат да говорят на български език на обществени места, да се намалят агресията и кофликтните ситуации. Темелкова прикани родители да посещават кабинета ѝ, когато имат нужда от разрешаване на проблем или са притеснени от ситуация, случила се в училище. Тя им съобщи, че вече е изпълнила първи три стъпки към подобряване на училищната среда. Темелкова увери родителите, че безплатните закуски, които се дават ежедневно на учениците от 1-ви до 4-ти клас в учебното заведение, ще бъдат заменени с по-добра храна. Обновени ще бъдат и ученическите столове и маси в няколко от класните стаи. Новата директорка е провела и разговор с кмета на Асеновград доктор Емил Караиванов, като е помолила пешеходната пътека до пицарията в квартал "Зъбчето" също да бъде подновена. Въпреки че зебрата на това място беше премахната преди време, досега ученици продължават да пресичат рисковано там, за да стигнат до училището или да си купят обяд.

За да бъде още по-ангажирано вниманието на децата, Темелкова е планирала организирането на извънкласни дейности – модерен балет за момичетата и футбол за момчетата, уроци по свирене и пеене и други. "Това са добри варианти, за да не обикалят улиците и да не се занимават подрастващите с излишни и опасни неща, като наркотици, например", посочи новата ръководителка на ОУ "Никола Вапцаров" в Асеновград.

От своя страна, роми споделиха училищни притеснения от изминали години. Хората бяха обнадеждени от думите на Темелкова, че обучението на ромчетата може да се осъществи с нейна помощ, но не без участието на родителите. Затова тя ги помоли да изпълняват четири простички основни правила, ако искат малчуганите им да бъдат образовани и цялото общество да излезе от застоя, в който се намира в момента. А именно - родителите да обяснят на децата си, че не е редно да се бият в училище и извън него. Когато има проблем, да не проявяват директно агресивно поведение и да не се стига до саморазправа, а да потърсят директорката, за да бъде решен казусът. Важно е родителите по-често вкъщи да говорят на български език на децата си. Така те не само ще получават по-добри оценки в училище, а и ще могат по-лесно да се разбират с връстниците и преподавателите си. И не на последно място новата директорка на асеновградското ОУ "Никола Вапцаров" прикани майките и татковците да водят децата си на училище всеки ден.

Успешната ромска интеграция в Асеновградско: Чрез български народни танци

Малко след края на учебната 2016/2017 година Ви срещаме с Атанаска Темелкова от Асенoвград. Тя е директор на единственото училище в асе...

"Аз съм вярваща и вярвам, че нещата могат да се получат. Само трябва да сме добри и да даваме пример на децата си", каза в заключение Атанаска Темелкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com