Ето как Асеновград отбеляза своя празник (ВИДЕО)

3805
Ето как Асеновград отбеляза своя празник (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Асеновград отбеляза своя празник с много емоции, музика и тържества. Честванията във вчерашния празничен ден започнаха още от рано сутринта. Точно в 08:00 ч. в храм "Свети Николай Чудотворец" в града бе извършена литургия за здраве и благоденствие на всички. Последва връчването на приза "Почетен гражданин" на Асеновград, което се състоя в крепостната крипта на църквата "Света Богородица-Петричка", разположена на територията на Национален паметник на културата (НПК) Асенова крепост.

Припомняме, че за удостояване със званието Общински съвет-Асеновград избра бизнесменът Росен Чаталбашев и въпреки гражданското недоволство и внесената в местния парламент подписка, второ гласуване за избор на друг почетен гражданин не се проведе. „Макар г-н Чалатбашев да не е от Асеновград, той е избрал от много години да обвърже живота и бизнеса си с нашия град и е един от нас", приветства го кметът на общината доктор Емил Караиванов.

Връчиха титлата "Почетен гражданин" на Асеновград

„Госпожо, Вие ни направихте това, което сме!“ С тези думи десетки малки и вече пораснали момичета се преклониха пред удосто...

Непосредствено след церемонията в НПК Асенова крепост, новият почетен гражданин, жители и гости на града се придвижиха към града с традиционното шествие от крепостта към площад „Академик Николай Хайтов”. Сред официалните лица на Празника на Асеновград бяха президентът на България Румен Радев, народни представители, представители на общинската администрация и местния парламент в града, делегати от побратимени градове, общественици и граждани.

Специално слово пред асеновградчани произнесе държавният глава на страната. Румен Радев призова: "В днешния празничен ден искам да ви пожелая да пазите вашата славна история и традиции, да работите все така упорито за превръщането на Асеновград в един модерен европейски град, привлекателен за своите млади хора”. Той бе категоричен, че някогашна Станимака се превръща във все по-притегателен център за инвестиции и за развитие на индустрия, лека промишленост, винарство и туризъм.

"Почти всеки българин, който планира сватба, се сеща първо за Асеновград, и това се дължи на всички вас, на вашето трудолюбие, предприемчивост и упоритост”, посочи президентът Радев. Непосредствено преди да застане на площада до местната власт, президентът прие почетния караул и поздрави войниците от асеновградското Военно формирование. Кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов също се обърна към своите съграждани, като припомни, че "от тази земя са поели първа глътка въздух, пораснали са, изградили са се и са тръгнали хиляди таланти".

В края на официалната част от празника, Румен Радев поздрави лично и разговаря с жители на града. Празничната програма продължи през целия ден в Градския парк с фолклорни изпълнения и изяви на местни танцови и вокални групи. Подготвени бяха и множество забавления за най-малките, а различни занаятчии показаха своите таланти и умения в изработката на нетрадиционни изделия.

Асеновградчани искат ново гласуване за избор на почетен гражданин

Асеновградчани се обявиха против избора на старейшините - "Почетен гражданин" на Асеновград да бъде местен бизнесмен. По-голя...

Кулминацията от Празника на Асеновград върна асеновградчани и гости на града отново на централния площад, където хората имаха възможността да се насладят на изпълненията на дует Севдалина и Валентин Спасови, на гръцкия певец Никос Месогитис, както и на поп певицата Мария Илиева. Въпреки че техниката се опита да приключи празника преждевременно и сцената остана на тъмно за около десетина минути, асеновградчани останаха на площада и изчакаха търпеливо проблемът да бъде отстранен. В края на програмата 4-минутно завладяващо шоу от фойерверки прикова погледите в светлините, озаряващи нощната тъмнина в небето над Асеновград.

Галерия със снимки от празника може да откриете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com