Историята на асеновградския храм с виенски часовник на камбанарията си

14351
Историята на асеновградския храм с виенски часовник на камбанарията си
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

В съвременния свят българинът, обичайно, е свикнал по празници по-често да се обръща към Бог. Да отправя молитви за здраве и благополучие и да пали свещи в църквите. Някак, по-забелязани стават храмовете в празничните дни, твърдят читатели на Actualno.com. Ето защо днес ще Ви разкажем за една емблематична християнска църква в Асеновград. Ще преминем в дебрите и тайните на "Свети Георги Победоносец", разположена в гръцкия квартал "Амбелино", което в превод означава "лозарство".

Историческите факти и разказва за Actualno.com уредникът в Етнографската къща на Асеновград - Николета Костадинова. Църквата представлява най-големият гръцки катедрален храм в Асеновград. Още през 1720 г. патриарх Хрисант Нотара посочва, че тя е била посветена на името на "Свети Георги". Как е изглеждала тогава няма данни, защото в края на XVIII век е била разрушена от кърджалиите. Във вида, в който е днес, храмът съществува от 1848 г. Той представлява внушителен трикорабен, трикуполен, едноабсиден храм с двойна емпория. Нартексът и наосът са разграничени само от дървена преграда и образуват общо вътрешно пространство. Чрез шест двойки колони, завършващи с красиви капители, то е разделено на три кораба.

Изграждат нова църква в Миролюбово

В Миролюбово ще започне градежът на нов храм. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Полагането на основния камък ще бъде извър...

Храмът се състои от две камбанарии. Едната се намира при североизточния, а другата - при северозападния край. Източната камбанария е изградена от две части, разположени една над друга. Построена е през 1874 година, на тази камбанария е монтиран и автентичен виенски часовник, който е функционирал доскоро. Дали часовникът може пак да заработи, не може да се каже, обяснява Николета Костадинова, тъй като и самият храм има нужда от възстановяване на стенописи. А поради причината, че църквата е със статут на национален паметник на културата, реставрацията ѝ може да се реши единствено от съответното министерство. Т.е. ремонт на храма може да бъде направен, само с разрешение от държавата и съответно - със средства от Министерството на културата.

Другата камбанарията - при северозападния вход - е построена през 1871 година. Тогава е била дървена, с интересна архитектура, но през 1948 г. е рухнала. От оригиналния ѝ градеж е запазен само стенописът "Възкресение Христово". Иконостасът в църквата "Свети Георги Победоносец" в Асеновград е обикновен. Стенописната украса на храма, както и по-голямата част от иконите са дело на одрински майстори от школата на зограф Йоан Мосху и са се съхранили още от времето на построяването му. Църквата е с най-добрата акустика, и е обявена за паметник на културата с национално значение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com