Какви са основните проблеми на читалището в Асеновград

3898
Какви са основните проблеми на читалището в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Проблеми и добри практики в читалищната дейност обсъдиха по време на Национална кръгла маса, домакин на която бе асеновградското Народно читалище „Родолюбие“. Повод за организиране на форума е честване на 145-годишнината от създаването на културното средище в Асеновград. Своите идеи, предложения, постижения и проблемни теми представиха гости от Първомай, Смолян, Сопот и други градове на страната.

 

7000 лв. за ток и отопление и 5000 лв. за театър е похарчило читалището в Асеновград

Малко над 120 470 лева приходи е натрупало асеновградското Народно читалище „Родолюбие“ за 2017 г., предаде кореспондентът ...

 

Представители на асеновградското читалище посочиха най-основните проблемни казуси, които стоят на дневен ред към момента. Те са предимно от материално-битов характер, защото сградата е много стара, посочи председателят на културната институция – Мариана Дафчева. Тя обясни, че постройката и самите помещения в нея са огромни. Това води до трудното им поддържане и отопление. Сцената, на която се представят театрални постановки, спектакли, концерти от местни и гостуващи изпълнители, е в доста занемарено състояние. Прояден подът й, а в самата зрителна зала е студено. Някога сцената е била въртяща се и една от най-красивите, като в долната си част е побирала цял оркестър. „Била е изключителна за времето си. С годините и политиките към читалищата, като цяло, не само към нашето, е довело до това състояние.“, посочи Дафчева.

Друг проблем на културното средище в Асеновград е нуждата от подмяна на дограма и стъклопакет на прозорците. Някои от тях са счупени и колкото и да се влага в отопление, от процепите отново влиза студен въздух през зимата. По думите на председателя на читалище „Родолюбие“, проблем в случая е недостигът на средства, с които разполага културното средище, чийто бюджет се състои частично от собствени приходи и от общински средства. По повод годишнината, в подкрепа на читалищната институция са се отзовали много фирми и частни лица, със средства от които е започнал ремонт на изложбената зала. „Имаме помощта на немалко хора, но също толкова много са и дейностите, които трябва да бъдат реализирани и затова е нужно време.“, уточни Мариана Дафчева. Тя смята, че проблеми от този тип могат да бъдат решени чрез кандидатстване по европейски проекти или търсене и намиране на дарители.

На топло в асеновградското читалище - мисията (не)възможна

Кога ли зрителната зала в асеновградското читалище „Родолюбие“ ще предостави нормални условия, в които да се поставят театр...

Освен проблемни теми, по време на Националната кръгла маса в Асеновград се обсъдиха и идеи за добри практики, споделяне на позитивен опит, методи за привличане на младите хора в читалищните институции, формите на обучение и занимания. В тази насока, читалище „Родолюбие“ показа презентация с реализирането на пиеса по приказката „Златното момиче“. Тя бе поставена премиерно от детския чиатлищен театър, само преди няколко дни. По време на форума бе разказано и за извънкласните дейнсоти, които се осъществяват в културната институция, като школи по изобразително изкуство, английски език, оперно пеене и други. „Всички говорим за читалището с главно „Ч“. То е носител на духовността на миналото, настоящето и бъдещето. Затова се опитваме да обхванем по възможност по-голяма част от сферите на социалните значимости в живота, за да можем да подпомогнем децата, младежите и възрастните. Защото всички имаме нужда от внимание и развитие.“, каза в заключение председателят на Народно читалище „Родолюбие“ в Асеновград – Мариана Дафчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com