Мариан Бачев: „В залата на асеновградското читалище е кучешки студ.“

6264
Мариан Бачев: „В залата на асеновградското читалище е кучешки студ.“

„15 минути до началото на мюзикъла "Лелята на Чарли" в Народно читалище „Родолюбие“ в Асеновград. Публиката е нетърпелива. Стотици чакат, за да видят любими актьори и да се отпуснат под звуците на изкуството, след работния ден. „В залата е кучешки студ. 10°С. Солисти, оркестър, балет - зъзнем. Оркестърът е на сцената, понеже ги мързяло да отворят оркестрината. (Едните викат, че не са я отваряли от 20 години, само дето диригентът преди две години е дирижирал там, но той е от друга опера, та лъжата лъсна...). Няма тоалетна. Няма течаща вода. Не, не грешите! Годината е 2016 г. К'во изкуство... К'ви пет лева...“.

С този свой пост и съобщавайки, че се чувства омерзен, актьорът Мариан Бачев взриви социалната мрежа.

Предизвика вълна от възмущение, не само сред асеновградчани. Хората, дошли да гледат мюзикъла, стояха с якета и шапки в зрителната зала на читалището. Там единствено седалките са поднвени напълно сравнително скоро – преди около две години. Неведнъж граждани, общественици, културни дейци и други гостуващи в Асеновград актьори, сред които Мария Сапунджиева, са заявявали възмущението си от състоянието на културния център в града. Не един път и градската управа е заявявала, че трябва да се кандидатства по проект, за да се отремонтира изцяло сградата.

Преди две години бе дадено обещание, че в зрителната зала на читалище „Родолюбие“, която разполага с близо 600 седящи места, ще бъде изградена отоплителна инсталация. Тогава бе планирано да се извърши и основен ремонт на сцената и гримьорните. До днес ремонтни дейности не са осъществени. Подменени с чисто нови са единствено седалките.

Два дни улично изкуство в Асеновград

Изпъстрен с цветове и живот бе Асеновград през изминалия уикенд. Два дни малки и големи асеновградчани и гости на града се забавляваха ...

През август тази година бе извършен неотложен авариен ремонт на 80 квадратни метра от покривната конструкция. Напълно подновени бяха ламарини и интернитови плоскости, след като старите изхвърчаха от покрива на читалището, вследствие на силната юнска буря в Асеновград.

„Кандидатствали сме с проект по Оперативна програма „Региони в растеж“, за който би следвало да се отпусне сумата от около 3 500 000 лева. С парите трябва да се извърши цялостен ремонт на сградата и помещенията в нея. Вече година чакаме одобрение и евентуално отпускането на парите.“, заяви пред Actualno.com секретарят на Народно читалище „Родолюбие“ Дафинка Комитова.

Въпреки неблагоприятните условия, при всяко мероприятие зрителната зала на Асеновград винаги се пълни с любители и почитатели на културата и изкуството – всеотдайни и жадни за театрален живот жители на града и общината. „Но, пък, каква публика – заради нея всичко забравих, тя стопли душата ми!“, възкликва с възхищение накрая Мариан Бачев.

Постановката на Бургаската опера, която гостува снощи на Асеновград, е смесица от английски хумор, руска музика и една леля от Бразилия. Джаз, латино и класика допълват сюжета и правят пиесата още по-забавна за зрителите. Мъже, преоблечени в дамски костюми, изпълняващи женски роли, преобръщат представата за реалното ежедневие и въвличат публиката в трудни и неразрешими ситуации, превърнати в шеговити случки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започват Майски културни празници на Асеновград

"Танцова фиеста" с пълен площад и безброй танци в Асеновград (СНИМКИ)

Асеновргад посреща празниците със 150 знамена за гражданите и тържествен концерт

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com