На фона на цялата страна, ще се вдигне ли такса смет и в Асеновград?

2778
На фона на цялата страна, ще се вдигне ли такса смет и в Асеновград?
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Може да се наложи увеличение на таксата за битови отпадъци в Асеновград. Това заяви пред журналисти кметът на града доктор Христо Грудев. Причина за евентуалната мярка е повишаване цената на тон депониран отпадък, която влиза в сила за цялата страна от 01.01.20 г. От 57 лева сумата се увеличава на 95 лева за тон. Целта е държавата да принуди общините, които разполагат с депа за твърди битови отпадъци да изградят сепарираща и компостираща инсталация и 50% от депонирания отпадък да се връща обратно в икономиката.

"Това е така наречената "кръгова икономика" в екологията. Метал, стъкло, картон, пластмаса, биоразградими отпадъци да се върнат в икономиката, промишлеността и енергетиката и да могат да се ползват. По този начин продължителността на пълнене на депото става почти двойно по-голяма. Например, това, в Асеновград, както е планирано да се напълни за 50-60 години, с тази мярка срокът за ползване ще стане 80-90 години", обясни Грудев. Той допълни, че единственият вариант, по който е било възможно таксата за отпадъци в Асеновград да не се повиши сега, е бил още преди няколко години да се създаде проект и съответно да се изгради и вече да функционира сепарираща и компостираща инсталация.

Спаси София иска спиране на търга за сметопочистване

Независимият кандидат за кмет на Спаси София, Борис Бонев, се обяви за прекратяването на търга за избор на изпълнители за почистване на...

"Ако това се беше случило, общината щеше да продължи да плаща по 57 лева за тон. И сега искаме или не, минаваме на 95 лева за тон отпадък и трябва да повишим промила", заяви кметът. За сравнение, в околни на Асеновград общини също се налага завишаване на промила. Например, в Димитровград за жилищни имоти става 5,5 промила на 1 000, а за нежилищни имоти (фирми) - 9 промила. За Първомай: жилищни имоти - 7,5 промила; нежилищни имоти - 13,3 промила. Община Карлово: жилищни имоти - 4,1 промила; нежилищни имоти - 13 промила. Хасково: жилищни имоти - 3,5 промила; нежилищни - 13 промила. Към момента експертите в община Асеновград, ангажирани с екологията, извършват изчисления и се очаква да предложат различни варианти.

"Ще се спрем на такова увеличение, че да е максимално социално поносимо, за да не се натоварват гражданите и фирмите и ще дотираме от общинския бюджет за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъка", обясни доктор Христо Грудев. Той допълни, че инспектори от еко отдела на община Асеновград се движат в камионите заедно със служителите от сметопочистващата фирма, за да наблюдават и контролират процеса. Следят как се осъществява сметосъбирането, дали се обработват всички контейнери и дали се почиства около съдовете за смет. Администрацията в града обмисля да бъдат извършени и промени в графика на сметопочистване.

"Вече сме почти наясно в кои зони и квартали се изхвърля по-малко и в кои - повече отпадък и така разпределяме машините, че там, където е по-натоварено да се почиства по-често. Вижте, в последните години въпросът с екологията стана много актуален в целия свят. Затова възнамеряваме тази сфера да бъде сред приоритетните отрасли на община Асеновград". Кметът припомни, че през миналия месец е бил сключен договор с досегашната сметопочистваща фирма - "КМД".

Христо Грудев обобщи, че в момента общината няма финансовата възможност за близо два месеца да заплати на фирмата, но ще бъде намерена форма плащането да бъде извършено, за да не се стопира дейността по сметосъбирането. "Бях подготвен, но не очаквах, че е толкова тежко състоянието на общината. Затова благодаря на асеновградчани за доверието и подкрепата. Не се оплакваме от трудността. Искам да кажа, че може би, година и половина-две ще пребоксуваме, но ще се справим с финансовото състояние", каза в заключение Грудев.

Мълчанието на чиновниците: Кметът отказа мълчаливо да направи оценка на сметопочистването в Асеновград

Община Асеновград има претенции за добро управление, насочено към хората. В същото време, ръководството игнорира граждански въпроси, чи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com