Няма незаконно строителство в ромската махала на Асеновград

11560
Няма незаконно строителство в ромската махала на Асеновград

В ромския квартал „Лозница“ в Асеновград не е констатирано незаконно строителство по Закона за устройство на територията, както и действия нарушаващи същата разпоредба. Това обяви заместник-кметът Мария Вълканова. Изказването й бе в отговор на поставено актуално питане от общинския съветник Борислав Радославов /ГЕРБ-Асеновград/, информира кореспондентът на Actualno.com.

Той съобщи за сигнал от асеновградчани, че от началото на годината в ромския квартал на града трайно се заселват роми от общините Пещера и Кричим. Те наемали лица, които да им строят жилища, както на частна, така и на общинска земя. Жители на квартала обясняват, че се създава напрежение и вече е възникнала нетърпимост между роми от асеновградската махала и новозаселниците.

Асеновградчани сами извършват дейностите, ангажимент на фирмата по озеленяване

Асеновградчани, представени от Ранчо Киров, поискаха обяснение от градската управа защо фирмата, ангажирана с озеленяването в общината ...

По думите на Бориславов, съществува опасност случващото се да предизвика ескалация, която да нарастне в саморазправа и нарушаване на обществения ред в града. Роми, живеещи в „Лозница“ от години, твърдят, че често вечер възникват скандали и пререкания между тях и „пришълците“, както наричат новодошлите. По думите им, подадени са жалби в РУ на МВР в Асеновград и до Общината, но до момента резултат няма. Твърденията гласят, че незаконно строителство в квартала има в края на улиците „Росица“, „Лале баир“ и „Миньор“.

Мнение по темата изразиха и граждани, посещаващи гробищния парк, намиращ се в тази част на града. Асеновградчани се оплакаха, че свободно пуснати коне бутат огражденията и разрушават паметни плочи. А на Задушница, когато хиляди почитат паметта на свои починали близки, кръшни кючеци звучат от ромските постройки, в непосредствена близост до гробищния парк.

Припомняме, че преди около месец кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов каза, че е направена процедура за разширяване територията на „Новите гробища“ в града и предстои то да стартира. На този етап развитие по въпроса няма. Към момента не е ясно и каква ще е съдбата на ромските постройки, издигнати до оградата на гробищния парк, ако разширяването започне. В района вече е изникнало и нерегламентирано сметище. Новопостроените къщи са със септични ями, което в летните месеци е предпоставка за възникване на зарази и епидемии, притесняват се асеновградчани.

От отговора на Вълканова става ясно, че в деловодството на Общинска администрация-Асеновград няма постъпили жалби от граждани, относно казуса. В града не са регистрирани и роми от други общини. Със заповед на кмета Караиванов, от февруари 2016 г., е съставена комисия, чиято цел е извършване на проверки в ромския квартал „Лозница“ в Асеновград. От началото на настоящата година досега са разгледани 15 молби за регистрация там. Становище с положителен отговор е издадено за шест от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com