Обичаят „Лазаруване“ в програмата за Великден и Дни на книгата в Асенoвград

1154
Обичаят „Лазаруване“ в програмата за Великден и Дни на книгата в Асенoвград
Снимка: Атанаска Маркова/Actualno.com

Пролетта настъпва и ни зарежда с цветове, ухания и звуци. Природата се възражда, а хората са в очакване на великия християнски празник Възкресение Христово. Този ден децата свързват с ритуалите по боядисването и боренето на яйца. Мероприятията по повод Великден и Дни на книгата в Асеновград стартират едновременно днес /04.04.17 г. - вторник/ и ще продължат цял месец.

И тази година програмата ще бъде изпъстрена с детски прояви и културни събития и работилници. Началото на празненствата ще бъде поставено в Етнографската къща в Асеновград още в днешния ранен следобед. От 13:15 ч. малки и големи творци ще имат възможността да участват във Великденска работилница, наречена „Писани яйца”. Чрез познатата чепинска техника за рисуване върху яйце с дървена писалка и разтопен восък всички участници ще развихрят въображението си и ще покажат уменията си. Част от общата инициатива ще станат и бивши възпитаници на Дневния център за деца с увреждания.

Единственото условие за желаещите да участват в работилницата е да заявят участието си на телефонен номер 0888 128 238 и да си подготвят от вкъщи няколко твърдо сварени яйца. Отново днес, но малко по-късно – от 15:30 ч. в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград ще бъде даден и „Старт в четенето”. Мероприятието представлява библиотечен урок с деца и родители от подготвителната група на асеновградското ОУ ”Ангел Кънчев”.

Ето и цялата програма за останалите дни от честването на великденските празници и Дни на книгата в Асеновград:

– 06.04.17 г. - 15 ч. - площадката пред Градска библиотека - Великденски пленер за изписване на големи магически яйца. По същото време вътре в билиотечното фоайе ще се проведе и награждаване на победителите в конкурса „Вълшебният свят на книгите”. След това, на същото място ще се състои Детски празник с участието на творчески състави. От 17:30 ч. в Етнографска къща ще бъде открита изложбата „Чудният свят на тракийката”, гостуваща от Регионален етнографски музей-Пловдив.

– 07.04.17 г. - 11 ч. - Исторически музей-Асеновград - Благотворителен базар „Шарен Великден”, организиран от Дневния център за деца с увреждания.

– 08.04.17 г. - 10:30 ч. - Етнографска къща - Обичай „Лазаруване”. А от 10 ч. до 17 ч. на второ ниво на площад „Академик Николай Хайтов” /при лошо време - в Градската библиотека/ ще се проведе Фестивал на уличното изкуство „Брилянтин”.

– 09.04.17 г. - 11 ч. - пред НЧ „Родолюбие” - „Цветница” - празничен концерт на детските състави.

Младежи с кауза: Събират дрехи за инвалиди

Младежи от Асеновград стартираха доброволческа акция под надслов "Делнична Инициатива". Групата доброволци започват събиране на дрехи &...

– 10.04.17 г. - 17:30 ч. - Градска библиотека - Представяне на книгата на Добромир Банев „Аз съм в другото такси“, с участието на актрисата Катерина Евро.

– 12.04.17 г.- 10 ч. - Градска библиотека - „Детски приказен свят” - Арт работилница „Театър-приказка”, с деца от ОДЗ ”Дружба”.

– 13.04.17 г. - 17:30 ч. - храм „Свети Николай Чудотворец” - изложба на икони, рисувани от малките зографчета на Представително детско ателие „Пъстроцвет” и от СУ „Свети Свети Кирил и Методий”. От 18 ч. в Градска библиотека ще започне Великденски концерт на НЧ „Свети преподобни Паисий Хилендарски”, със специалното участие на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев”.

– 17.04.17 г. - 11:30 ч. - площад „Академик Николай Хайтов” - Великденски фолклорен концерт.

– 19.04.17 г. - 10 ч. - Градска библиотека – Азбучните приключения на играчките.

Ентусиасти доброволци поправят и оборудват туристически аптечки в резерват

Седем туристически аптечки в гората над Асеновград ще бъдат обновени и заредени с консумативи от ентусиастите от асеновградското Сдруже...

– 20.04.17 г. - 14 ч. - Градска библиотека – Еко панаир „Станимашки к@лейдоскоп”.

– 21.04.17 г. - 17:30 ч. - Градска библиотека - „Още съм жив” - рецитал на Виктория Стефанова по стихове на Дамян Дамянов.

– 22.04.17 г. - 10:30 ч. - пред НЧ „Родолюбие” - Втора национална хорова инициатива „България пее”.

– 24.04.17 г. - 17:30 ч. - Градска библиотека - Среща-разговор с писателя Иво Топалов на тема „Новият българин”.

– 29.04.17 г. - от 8 ч. до 20 ч. - Спортна зала - Състезание по спортни танци и спортни танцови дисциплини по повод Световния ден на танца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започват Майски културни празници на Асеновград

"Танцова фиеста" с пълен площад и безброй танци в Асеновград (СНИМКИ)

Асеновргад посреща празниците със 150 знамена за гражданите и тържествен концерт

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com