Половин тон риба раздадоха за Никулден в Асеновград

5611
Половин тон риба раздадоха за Никулден в Асеновград

В Асеновград раздадоха над 500 килограма шаран и скумрия по повод днешния Никулден.

Приготовленията за тържественото отбелязване на празника продължиха три дни. В асеновгрaдската църква, носеща името на Свети Николай Чудотворец, доброволци пекоха и вариха общо половин тон риба. Преди няколко години в храма бе достигнат своеобразен рекорд – сготвена и раздадена на гражданите бе над 700 килограма от традиционното никулденско ястие.

Асеновград събра 121 000 лв. за болно момче, остават още 40 000

Асеновград се обедини в името на една добра кауза. Над 10 благотворителни инициативи за по-малко от месец са организирани в помощ на ст...

Шаранът и скумрията са дарение от местни жители – бизнесмени и граждани, а народната трапеза за миряните се приготвя веднага след празничната литургия, разказа отец Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновград и стопанин на храма „Свети Николай Чудотворец“. Освен печена скумрия за здраве и благоденствие бяха сготвени още фасул и рибен курбан, които бяха раздадени на присъстващите богомолци.

Отделно от трапезата в храма, за миряните бе приготвена и дарена храна в пакети и консерви. Както обикновено се случва, множество асеновгрaдчани се събраха, за да почетат празника, да чуят богослужението, изпълнено от отец Йордан Георгиев, и да се помолят пред иконата на Свети Николай. Тържествата тази година са посветени на юбилейната 195-та годишнина от изграждането на църквата в Асеновград.

„Почитта и вярата на асеновградчани към светеца е особено силна. Доказателство за това са 6-те църкви и 18-те параклиса в Асеновградско, носещи името на светията.“, обясни архиерейският наместник.

Само на територията на града параклисите са три, а църквата е една. Именно нейният двор е единственият в страната, в който е разположена морска котва. Това не е случайно, тъй като се счита, че Свети Николай е покровител на моряците. Котвата е взета от кораба “Вешин”, тежи около два тона и е донесена в Асеновград от приятел на отец Йордан Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com