Предлагат спортните обекти в Асеновград да могат да се отдават и безвъзмездно

5646
Предлагат спортните обекти в Асеновград да могат да се отдават и безвъзмездно
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Нова наредба ще урежда отношенията между община Асеновград и спортните клубове, касаещи обектите за спорт в града. Проектът е предложен за обществено обсъждане в интернет сайта на администрацията и всеки, желаещ да изрази мнението си по темата, има възможност да го направи онлайн. Според нормативния документ, спортните обекти, които са общинска собственост, ще могат да се отдават под наем или безвъзмездно, при определено условия.

Само регистрираните клубове, занимаващи се със спортна дейност на територията на общината, ще имат възможност да ползват терени. Спортните обекти ще могат да им се предоставят безвъзмездно за срок до 10 г., след решение на местния парламент, прието с мнозинство 2/3 от съветниците. Кубовете, ползващи собствена база, няма да имат право и на общинска. За да има равнопоставеност, според Наредбата, след подаване на първо заявление за ползване на някой от обектите от спортен клуб, това ще се оповестява публично. В предварително определен срок, ако няма други кандидати, се оформят документите и се подписва договор за безвъзмездно предоставяне на желаещия. Ако кандидатствалите са повече от един, тогава преди внасяне на предложението за гласуване от Общински съвет, се изготвя график за ползване на обекта.

Спортът в Асеновград продължава да потъва в обрасла растителност

В забрава и обрасла растителност тъне пореден спортен обект в Асеновград. За ситуацията сигнализираха читатели на Actualno.com. Бивш ст...

Разходите по поддръжката и експлоатацията на спортните обекти - общинска собственост, които се ползват безвъзмездно от клубовете, остават за сметка на ползвателя. Впечатление от Наредбата прави точка, в която се посочва, че спортните клубове "са длъжни да осигурят целогодишно, според спецификата на вида спорт, безплатни занимания за практикуване на спорт за всички, в това число и за хора с увреждания". За целта трябва да бъде изготвен график, който да бъде поставен на видно място в съответния спортен обект, както и да е публикуван на интернет сайта на община Асеновград.

Имотите могат да бъдат отдавани и под наем, след публичен търг или публично оповестен конкурс, проведени след решение на Общинския съвет в града, пише в проектопредложението. Кандидат-наемателите трябва да имат изготвен план за първите пет години от ползването на спортния обект. Те трябва да покажат и прогнозна справка за разходи и приходи от дейността. Ще им бъде нужна и програма за управление на спортния обект, включваща видовете спорт, които ще се практикуват и подобрения по спортните съоръжения.

Без търг или конкурс, въз основа на заповед на кмета на общината, клубовете ще могат да наемат спортни обекти за срок до една година. Общинските имоти, които ще се ползват за спорт, могат да бъдат отдавани и на концесия, се казва в проекта на новата Наредба. Концесионерът ще е длъжен да осигурява обществен достъп на гражданите за дейности, свързани с физическите активност и възпитание, спорт и спортно-туристически мероприятия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com