Първата "Читалня на открито" в Асеновград събра малки и големи любители на книгата (СНИМКИ)

4971
Първата "Читалня на открито" в Асеновград събра малки и големи любители на книгата (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Първата читалня на открито събра малки и големи почитатели на четенето в Асеновград. Тя се проведе в парка на булевард "Освобождение" в Асеновград, а идеята е на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" и общината в града. В инициативата се включиха над 100 деца и възрастни от различни възрастови групи.

София ще има нова читалня в Градската градина

През лятото се очаква да отвори врати читАлнЯта, новата обществена читалня на София в бъдещата инфо точка на столицата в Градската град...

"Целта е насочена предимно към децата - да развият своите умения, като се включат в различни арт дейности и да се научат да четат повече приказки на открито", обясниха организаторите. В импровизираната читалня се включиха малчугани, които не могат да четат. Те слушаха с интерес и удивление разказите. Сред пожеланите от децата приказки бяха "Маша и мечокът", "Вълкът и седемте козлета", "Фраклин", "Пепеляшка" и други.

Докато по-малките участници слушаха, по-големите се включиха активно в четенето на открито, но всички заедно съпреживяваха съответния разказ, заедно с героите му. Сред гостите на лятната читалня бяха малчугани от детска градина "Асенова крепост", учители, родители със своите рожби, случайни минувачи, поспрели се, за да почетат за кратко. "В днешно време развитието на технологиите е на много високо ниво. Затова целта на инициативата е да научим децата да заобичат книгите и да направим библиотеките по-привлекателно място за по-младите и тийн-поколенията.

Идеята е "Читалня на открито" да се превърне в традиционна", уточниха инициаторите. Освен книги с приказки за най-малките асеновградчани и гости на Асеновград, в читалнята на открито бяха осигурени и четива за по-възрастните граждани. Те имаха възможността да разгледат модни и литературни списания, както и издания от печата, за да са информирани за актуалните новини. Творческа работилница, изработване на книжка, сърце от хартия и различни фигурки, танци и забавление, бяха други занимания за децата в парка. Интерес породиха и кръстословиците, чрез които се надгражда менталното развитие на мозъка.

В Студентски град откриват читалня за свободно четене

На днешния Международен ден на книгата, от 14:00 часа в сградата на район „Студентски“ – ж.к. Студентски град, бл.5 щ...

Родители споделиха пред Actualno.com, че инициативата е много подходяща, тъй като чрез четенето се съхранява българският език, а бъдещите поколения трябва да израстват грамотни. Идеята се реализира по повод "Паисиеви дни" в Асеновград.

В подобни дейности малчуганите могат да участват и в инициативата "Ваканция в библиотеката", която стартира от 02.07.19 г. Всеки може да се включи безплатно, а тази година темата е с насоченост към професиите. За своите професионални умения, трудности и емоции по време на изпълнение на служебните си задължения, ще разказват полицай, пожарникар, лекар, съдия, еколог, фотограф, учител и т.н. Представянето на професиите ще се състои всеки вторник от 10:00 ч. до 12:00 ч. в Градска библиотека "Паисий Хилендарски". А всеки четвъртък от 10:00 ч. до 13:00 ч. талантливите деца на Асеновград ще имат възможност за изява на импровизирана сцена в библиотеката.

Паметта на Паисий Хилендарски бе почетена в града с полагане на цветя пред паметната плоча на Хилендарския монах, в знак на признателност към живота и делото на отец Паисий. Историко-литературна програма пред присъстващите изнесоха членове от литературен клуб „Орфей” към Народно читалище „Свети преп. Паисий Хилендарски” в Асеновград.

Малчугани от Русе ще разказват приказки с нестандартен край

С приказно шествие на 1 юни, в 10:30 ч. ще започне празникът на малчуганите, организиран от Община Русе с участие на деца и педагози от...

Събитията, обединени под името "Паисиеви дни" и посветени на създателя на „История славянобългарска”, започнаха вчера в Старинно училище „Свети Георги”. Там се проведе „Ден на Паисий”, а вечерта в Градската библиотека се състоя самостоятелният рецитал на Виктория Стефанова под надслов „...и фърляше тайно през мрака тогаз най-първата искра в народната свяст”. "Паисиеви дни" в Асеновград ще приключат днес (21.06.19 г.) с представяне на юбилейното издание на Рибния буквар на Петър Берон. Събитието ще се състои от 14:00 ч. в Градска библиотека "Паисий Хилендарски".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com