С близо 7 млн лв. реновират училища в Асеновград, 1 млн лв. дават за надзор

2794
С близо 7 млн лв. реновират училища в Асеновград, 1 млн лв. дават за надзор
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Близо 6 779 317 лева ще инвестира община Асеновград за реновиране на учебни заведения в града. Дейностите ще бъдат извършени по проект „Образователна инфраструктура, обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сгради на детски градини и модернизация на училища и рехабилитация на дворните им пространства“. Към момента вече има решение за избор на фирми изпълнители, които да изпълнят строително-монтажните работи.

Ремонтните дейности започват от ДГ „Надежда“, СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ и СУ „Свети Княз Борис I” в Асеновград. Възлагането за тези три учебни заведения е на обща стойност почти 3 000 000 лева. За ДГ „Надежда“ са предвидени изграждане на рампа за лица в неравностойно положение, топлоизолация на сградата, подмяна на хидроизолация на покрива, доставка и монтаж на нов газов котел. Планира се и обновяване на дворното пространство, което включва полагане на специални настилки за деца, монтиране на нови съоръжения за игра, засаждане на растения и изграждане на парково осветление. Стойността на ремонта тук възлиза на около 633 489 лева с ДДС.

Ремонтират 500 училища и детски градини през тази и следващата година

500 училища и детски градини ще бъдат ремонтирани през тази и следващата година по оперативна програма „Региони в растеж“ и...

В СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ ще бъдат изградени две комбинирана игрища – за футбол и мултифункционално, за деца от 1-ви до 4-ти клас. Съоръженията ще са оборудвани със съответните специализирани настилки, парково осветление и трибуни. Подновени ще бъдат алеите и ще се извърши ремонт на огради. За това училище ще бъдат похарчени над 1 076 000 лева с ДДС.

Реновирането на СУ „Свети Княз Борис I” включва спортни игрища – три баскетболни, две волейболни и едно за хандбал, съвместяващо и игрище за футбол на малко поле, както и още две спортни съоръжения за дълъг скок и лека атлетика. Създадени ще бъдат специализирани детски площадки за 1-ви и 2-ри клас, както и пространство, обособено за обучение по безопасност на движението. На територията на училището ще има и площадка за провеждана на уроци на открито. Ще се подновят настилките в двора и ще бъдат изградени парково осветление и нова система за видеонаблюдение. Също в двора ще се направи и канализация, както и озеленяване и ремонт на сградите, разположени там. Сумата, необходима за всичко това, възлиза на 1 210 000 лева с ДДС.

Освен тези три учебни заведения, обновени ще бъдат също ДГ „Пролет“ и ДГ „Зорница“ в Асеновград. При тях стартирането на ремонтните работи ще се забави, поради изчакване на становища, след подадени жалби в Комисията за защита на конкуренцията. Това съобщи кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов. Дейностите, които предстоят за тези две учебни заведения, са полагане на топлоизолация и ремонт на покривите и подмяна на електроинсталация (където е необходимо). Модернизирани ще бъдат и дворните пространства, в които ще се изградят нови площадки за игра. Ще бъде поставено парково осветление и ще се обновят алеите. Средствата, които ще се похарчат за ДГ „Пролет“, са в размер на близо 1 258 000 лева с ДДС, а за ДГ „Зорница“ - 1 305 000 лева с ДДС.

След като се отделят средствата за финансиране на ремонтните дейности в петте учебни заведения, от европарите, общо отпуснати по проекта, остават около 1 296 828 лева. От община Асеновград обясниха за Actualno.com, че е планирано остатъкът да бъде оползотворен за разплащане на услуги, като строителен надзор, авторски надзор, както и ще се закупи оборудване и обзавеждане за част от учебните заведения.

5 месеца закъсняват ремонти в училища и детски заведения във Враца

Закъснението на ремонти в сферата на образованието във Враца се дължи на лошо проектиране. Това заяви на пресконференция кметът Калин К...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com