Сформират доброволно формирование в Асеновград

2651
Сформират доброволно формирование в Асеновград
Снимка: Община Асеновград

Конкурс за набиране на доброволци стартира в Асеновград. Приемът на документи започва от вчера (16.03.20 г.) и ще приключи на 16.04.20 г. За доброволци могат да кандидатства всяко дееспособно физическо лице, навършило 18 г. Кандидатите следва да са клинично здрави, да не страдат от психично заболяване и да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, освен ако са реабилитирани. Доброволното формированиe ще носи името "Асеневци" и се създава за самостоятелни действия и/или за подпомагане на основните съставни части на Единната спасителна система (ЕСС).

За община Асеновград определената бройка за доброволци, чиято издръжка се поема от държавния бюджет, е 40 души. Числеността може да бъде надвишена, но над тази цифра издръжката е за сметка на общинския бюджет. Доброволците ще имат за задача да помагат при дейности по защитата на населението: спасителни операции; ограничаване и ликвидиране на пожари; операции по издирване и спасяване; извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи; оказване на първа помощ на пострадалите при пожари, бедствия и извънредни ситуации; други операции, свързани със защитата. За изпълнението на тези дейности доброволците участват в обучения, тренировки, състезания и учения и поддържат готовност за явяване и изпълнение на задачи. Служители от Министерството на вътрешните работи (МВР) и военнослужещи от Министерството на отбраната (МО) не могат да членуват в доброволните формирования, съобщават от община Асеновград.

Китай търси доброволци за тестовете на новата ваксина за коронавируса

Китайските медицински служби започнаха да търсят доброволци за своите клинични изпитания на ваксината за коронавируса, предава TACC. Tо...

Срокът за подаване на документи стартира от 16.03.20 г. и ще приключи на 16.04.20 г. Разглеждането на подадените документи и изготвянето на протокол с одобрените кандидати ще се извърши до 30.04.20 г. Кандидатите за доброволци следва да подадат заявление, образецът за което се получава от общинска администрация. Желаещите да се включат в доброволното формирование се прилагат и други документи. А именно: формуляр за кандидатстване по образец (получава се от общината); медицинско удостоверение, доказващо, че лицето е клинично здраво; справка от психодиспансер, че лицето не се води на отчет; свидетелство за съдимост; копие от документ за придобито образование, специалност или правоспособност; декларация за съгласие за обработка на лични данни (получава се от общината). Към документите кандидатите за доброволци прилагат и копие от документ за правоспособност за извършване на дейности със специализирана техника и/или оборудване и копие от свидетелство за управление на моторно превозно средство (МПС) за съответната категория, ако имат такива.

Образци на документи могат да се получат в „Център за информация и услуги”, разположен на втория етаж в сградата на община Асеновград, както и в РСПБЗН – Асеновград. С одобрените кандидати кметът на града сключва граждански договори. След завършване на първоначален курс на обучение им се издава карта на доброволеца, с която те се легитимират при осъществяване на правомощията си. Кметът на общината уведомява работодателя или органа по назначаването на доброволеца, че негов служител/работник участва в доброволно формирование към общината. При включване в доброволното формирование доброволецът има право на обучение, застраховка, отпуск по чл.157, ал.1, т.7 от Кодекса на труда и по чл.62, ал.1, т.8 от Закона за държавния служител, за участие в обучение и за изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, като това се признава за служебен или трудов стаж.

Освен това, доброволците ще получават и възнаграждение при участие в дейности по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, както и при участие в обучения и практически учения, плюс екипировка. Като привилегия за членовете на доброволното формирование е предвидено ползването безплатно на места в зоните за платени паркиране, въз основа на предоставен им пропуск. За допълнителна информация желаещите да участват могат да се обръщат към РСПБЗН в Асеновград и на телефон 0331 20 293 в общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com