Шест туристически маршрута развиват туризма в Асеновград

17094
Шест туристически маршрута развиват туризма в Асеновград

Идея за създаването на шест тематични туристически маршрута из община Асеновград бяха представени от асеновградчанина Васил Караджов. Той смята, че водещата тема, на която може да отговарят различните дестинации, започва с поклоническите пътища. Всеки от маршрутите е заслужил своето име. Първият се нарича „Пътят към манастира“. Той започва от асеновградския квартал „Свети Георги“ - от площад „Каварджията“. „Изходната точка на всички маршрути е там, тъй като мястото е удобно за паркиране на автобуси или автомобили на туристи.“, вметна Васил Караджов.

Посоката на тази дестинация продължава към параклиса „Свети Свети Козма и Дамян“ - храм „Свети Георги“ - параклис „Свети Трифон“ - параклис „Свети Никола“ - местността „Юртите“ - храм „Свети Атанастий“ в село Бачково и приклюва при Бачковския манастир. Този маршрут дава възможност най-добре да се съчетаят посещението на културните обекти и запознаването с природните ресурси около тях. По живописна пътека се открива гледка към скалния феномен „Каменната бабичка“.

Благотворителен базар "Пъстроцветен Великден" на Дневния център за деца с увреждания в Асеновград

Пъстроцветни картонени яйца, кошници и великденско дърво с благопожелания са само част от нестандартните решения за изделия, изработени...

„Продължителността му е около четири часа. Той може да стане и двудневен с нощувка, тъй като минава през хижа „Момина сълза“, обясни асеновградчанинът. „Пътят на извора“ е вторият маршрут в проекта. Наречен е така, защото е създаден около извора „Топлица“. Преминава през църквата „Света Богородица Благовещение“ /Рибната/, параклис „Свети Никола“ и стига до параклис „Света Петка“. При благоприятно време може да се наблюдава величието на Стара Планина, както и Пловдив с неговите тепета. Третият маршрут се казва „Пътят на познанието“. Замислен е да преминава около енорията на църквата „Свети Георги“ в Асеновград. Според Караджов, тя остава в страни от туристическите потоци и почти не се посещава. В камбанарията й е монтиран първият градски часовник.

По този маршрут се намира параклис „Свети Свети Козма и Дамян“, където се смята, че е починал Паисий Хилендарски. Възрожденското училище „Свети Георги“ също е част от туристическата дестинация. То е първата строена по план училищна сграда в Асеновград. В този маршрут е включена и Налбантовата къща, която е била винарска изба в миналото. За по-подготвени туристи дистанцията може да бъде удължена до параклиса „Свети Трифон“ и Анатемата. Следващият маршрут е наречен „Пътят на родопската природа“. Той планира изкачване до Анатемата. Може да бъде свързан и с петия маршрут - „Пътят на реката“. Оказва се, че тя е една интерсна дестинация. „Ежедневно при хубаво и лошо време се посещава от много туристи. Интересни са вировете, познати на старите рибари. Всеки от мини водоемите в самата река притежава своята история.“, разказа Васил Караджов. Последният от шестте маршрута, които представи асеновградчанинът, носи името „Пътят на градските традиции“. Той отразява темата за обичаите, навиците и уменията на жителите на Асеновград. Маршрутът включва обичайното зарязване на лозята, традиционни литийни шествия, конни надбягвания и други. Всички описани маршрути са концентрирани в квартал „Свети Георги“, тъй като Васил живее там и познава района. Този уикенд асеновградчанинът ще представи три от шестте дестинации. „Точно в 10 ч. на 23.04.16 г. /събота/ от площад „Каварджията“ ще тръгне първият маршрут, който ще е с продължителност около час. Всеки, който проявява интерес, може да се включи.“, обясни в заключение Васил Караджов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com