Търсят работа на освободени от затвора

3100
Търсят работа на освободени от затвора

Първите три случая на осъдени и освободени от затвора лица, с които ще работят професионалисти от Асеновград, вече са постъпили за разглеждане от новосформираната Наблюдателна комисия в града. С оглед защита на личните данни, имена не се посочват.

Наблюдавани от Комисията ще бъдат един мъж и две жени, едната от които - на 20 г., съобщи за Actualno.com председателят на структурата Мария Пейчева. Първият е осъден условно. Останалите две лица са с ефективни присъди и наложено наказание "Лишаване от свобода". Престъплението, с което се е провинил мъжът, е шофиране след употреба на алкохол.

Младата жена е осъдена за държане на наркотици. Другата провинила се е лежала в затвора в Сливен заради ползване на фалшиви платежни инструменти /дебитни карти или фалшиви парични знаци/.

Планирано е с осъдените да се проведат срещи, за да бъдат обсъдени желанието и възможността им за започване на работа. Мерките, които Наблюдателната комисия в Асеновград ще предприеме за всеки от тях, ще са различни, но няма да са общи. „Те ще бъдат съобразени с потребностите на лицата. Но засега не може да се конкретизира с точност поотделно.“, обясни Пейчева.

12 непълнолетни от Асеновград осъдени заради противообществени прояви

За 12-те месеца на миналата година са образувани 67 възпитателни дела срещу 98 деца от Асеновград. От тях 10 са прекратени, а разгледан...

Предвижда се провеждане на беседа за едното от момичетата, с цел – евентуално включване в метадонова програма и съдействие за завършване на средното образование.

Другата осъдена ще бъде подпомогната да си намери работа. За мъжа, доколкото той е трудово ангажиран, също е планирана беседа. Целта тук е разясняване на противоправното поведение и ограничаване на възможността за рецидив.

„А дейности, като почистване и боядисване на обществени пространства и обекти се прилагат при наложена пробационна мярка „Безвъзмезден труд в полза на обществото“ и се изпълняват като наказание. Целта на Наблюдателната комисия в Асеновград не е наказателна, а – превенция и ресоциализация, след освобождаването на осъдените от съответния затвор.“, допълни председателят Мария Пейчева.

Цели се задоволяване специфичните потребности на престъпилите Закона лица, при наличие на съдействие, от тяхна страна. Първите две беседи - с едното от осъдените момичета и с мъжа - ще бъдат проведени в следобедните часове на 24.04.17 г., а с другата жена – след като я освободят от затвора в Сливен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com