Учебната година в Асеновградско стартира с над 5 100 ученици, 525 са първокласниците

3809
Учебната година в Асеновградско стартира с над 5 100 ученици, 525 са първокласниците
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Учениците, които за първи път ще прекрачат прага на училището в Асеновградско, през учебната 2018 г./2019 г. ще бъдат точно 525. За сравнение, през миналата година първокласниците в община Асеновград са били 503. На своя първи учебен ден (17.09.18 г.) всеки един от първолаците в района ще получи традиционния асеновградски буквар. От Общината не съобщават в кое от училищата първокласниците ще бъдат най-много и къде – най-малко на брой. Не е ясно и колко ще са момичетата и момчетата, разпределени по пол, които за първи път ще чуят училищния звънец.

Общият брой на учениците в община Асеновград е малко над 5 100. В това число се включват и подготвителните групи към училищата. Справка показва, че през миналата учебна 2017 г./2018 г. учениците в асеновградските школа са били с 210 повече. Електронни дневници вече са въведени в четири асеновградски учебни заведения, като се работи по внедряването на такива и в още две. През изминалото лято бяха извършени ремонти в част от училищата и детските градини на територията на община Асеновград. Сумата, разходвана за целта, е в размер на над 520 000 лева. Близо 460 000 лева от тях са вложени в ремонти за училищната мрежа, а останалите – за детските градини. За целта, 339 000 лева са заложени в Инвестиционната програма на Община Асеновград за 2018 г., а другите 117 000 лева са собствени средства на училищата.

3 000 лв. струва опресняването на маркировка и пешеходни пътеки в Асеновград

Обновени са над 30 пешеходни пътеки на територията на Асеновград и асеновградските села. Бройката включва зебрите около учебните и детс...

По-сериозни ремонти са извършени в асеновградските ОУ „Ангел Кънчев“, ОУ „Отец Паисий“, ОУ „Христо Ботев“ и ОУ „Панайот Волов“ (в квартал „Долни Воден“). Само със собствени средства са ремонтирани ОУ „Петко Каравелов“, „Професор доктор Асен Златаров“ (в село Боянци), „Свети Климент Охридски“ (в Златовръх) и СУ „Свети Свети Кирил и Методий“. В ОУ „Петко Каравелов“ е поправен покривът. Ремонтирани са също тоалетните и са освежени класните стаи. Стойността на похарчените средства възлиза на 50 000 лева. В детските градини са осъществени ремонти за 72 000 лева, само със собствени средства на учебните заведения. По-сериозните ремонтни дейности са извършени в детските градини „Асенова крепост“ (32 000 лева), „Бако Динчо“ (14 000 лева) и във филиала на „Пролет“ в село Бянци (9 000 лева). Ремонтирани частично са и детските градини „Дружба“, „Мир“ и „Радост“ (в квартал „Долни Воден“).

Ремонтите в споменатите учебни заведения са свързани с асфалтиране и поставяне на плочки в дворни пространства, саниране на сгради, нови огради, вътрешни инсталации, в това число – тоалетни, подови настилки, боядисване и други текущи ремонтни дейности. Всички ремонти в училища и детски градини в Асеновградско приключиха преди началото на новата учебна година. А тя ще бъде официално открита на 17.09.18 г. в цялата страна. Кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов ще е гост на учениците от ОУ „Отец Паисий“ в града, където тържеството ще започне в 09:30 ч. Председателят на Общински съвет-Асеновград Драгомир Георгиев ще участва в откриването на учебната година в СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ от 09:00 ч. Заместник-кметовете на Асеновград Димчо Темелко, Тамер Бейсимов и инженер Мария Вълканова ще поставят началото на новата учебна година заедно с учениците, съответно от СУ „Свети Княз Борис I“ (от 10:00 ч.), ОУ „Ангел Кънчев“ (от 09:30 ч.) и ОУ „Никола Вапцаров“ (от 09:00 ч.).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com