В Асеновград протестираха срещу бездомни кучета, имаше и защитник на кучетата

7180
В Асеновград протестираха срещу бездомни кучета, имаше и защитник на кучетата
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Асеновград се разцепи на две в символичен протест, проведен пред сградата на Общината. В разгорещени и обострени спорове помежду си, десетина недоволстващи поискаха от градската управа да се намери трайно решение на проблема с бездомните кучета.

Сред протестиращите, заедно с майка си, беше и 11-годишната Екатерина Иванова. Тя разказа, че е била нападната от две бестопанствени четириноги. Случката се разиграла на 13-ти януари, петък, пред новооткритата църква „Свети Архангел Михаил“, в асеновградския квартал Изток. Екатерина преминавала през района със своята приятелка Ивайла. Изведнъж от храма излезли двете кучета, които се спуснали към децата. 11-годишното момиче твърди, че не е провокирало животните по никакъв начин. В този момент децата се изплашили и се затичали в противоположната посока. Кучетата, обаче, ги настигнали, повалили Екатерина на земята и едното я ухапало в задната част на крака. Децата успели да се спасят по чудо.

Какво да правиш, ако те нападне куче

За жалост се налага да говорим по тази тема в България, защото помним не един случай, в който безстопанствени кучета са нападали хора. ...

11-годишното момиче казва, че е възпитавана от семейството си да обича животните. В момента за домашен любимец има котка, а преди години е отглеждала и куче. Веднага след инцидента, Екатерина е позвънила по телефона на майка си – Моника Иванова. Тя пристигнала за минути при двете деца. На момичето е оказана медицинска помощ, като раната не е била дълбока.

Притеснената майка смята, че е редно да се извърши промяна в Закона за защита на животните, тъй като не е достатъчно кучетата да се връщат, след като евентуално бъдат обработени. Моника смята, че решение на проблема е създаване на приют за безстопанствените кучета в Асеновград. Така, през зимните месеци, когато животните са гладни и стават агресивни, могат да бъдат прибирани поне временно. "Никой от нас не иска тези животни да бъдат убивани, но и не желаем децата ни да ходят със страх на училище", допълни майката на Екатерина.

По думите на Моника, дни след инцидента с дъщеря ѝ, същите кучета нападнали друго 14-годишно момиче. Майката казва, че е подала жалба до Община Асеновград. Все още отговор до нея не е достигнал, а от еколози получила устен отказ за подпис в протокол, чрез който агресивните кучета да бъдат отведени в пловдивския приют. Разказът си пред екипа ни майката на Екатерина завърши с пояснение, че детето ѝ вече се страхува да ходи само на училище. Налага се на всички мероприятия, в които участва, да бъде транспортирана с автомобил. Освен всичко, 11-годишната ученичка е започнала да спи неспокойно и се събуждала, плачейки – вероятна реакция от преживения шок, смята родителката.

"По улиците на Асеновград обикалят бездомни животни, защото има много безотговорни стопани", изрази зоозащитникът и ветеринар Йорданка Динева, дошла да защити противоположната позиция. Тя също смята, че е редно в града да се изгради приют, а Законът да бъде по-адекватен и по-действащ. Изненада за протестиращите днес бе фактът, че Динева символично е осиновила, регистрирала е и вече отглежда в дома си точно това, определено като агресивно куче. Зоозащитничката дори отправи обвинения, че част от четириногите, които се взимат „уж“ за кастрация, всъщност се връщат некастрирани. Доказателства за твърдението си, обаче, не можа представи пред медиите и обществеността. В заключение Йорданка Динева смята, че проблемът с бездомните кучета в Асеновград би могъл да бъде решен чрез усвояване на евросредства, които ежегодно Европейският съюз отделя за отглеждане на безстопанствени животни и за осигуряване безопасността на гражданите.

Млада жена бе нападната от бездомни кучета в Хасково

Бездомни кучета нападнаха млада жена в Хасково. Инцидентът става близо до детска градина. В опита си да избяга от озверелите песове же...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com