В три дни с различни събития Асеновград отбелязва Деня на туризма

1041
В три дни с различни събития Асеновград отбелязва Деня на туризма
Снимка: Actualno.com

В три дни, с градска разходка по един от шестте културни маршрута в квартал "Свети Георги“ и с туристически поход, Асеновград ще отбележи Световния ден на туризма. Идеята на безплатните мероприятия е да се запознаят асеновградчани и гости на града с интересни исторически места и да се провокира желанието на хората да пътуват и опознават България и родния край. Още тази вечер точно в 18:00 ч. ще сстартира туристическата обиколка из емблематични сгради, разположени в един от най-старите квартали на Асеновград - „Свети Георги“.

Темата, върху която ще акцентира разходката, е "Туризмът и дигиталната трансформация". Идеята е инициирана от Сдружение "Център за култура и туризъм Тракея", което ще отбележи събитието за трета поредна година. „Опитваме се чрез дискусии и примери да покажем какви могат да са възможностите, ползите и дори вредите за туризма в един град и неговия малък, но колоритен квартал.“, посочва председателят на Сдружението и водещ на обиколката - Васил Караджов. Той обяснява, че присъстващите ще имат възможността да се пренесат в друго време, да чуят разкази и спомени на местната общност, да пият от вода от извора, да видят къде се е правело прочутото асеновградско вино. С няколко крачки, туристическата разходка ще отведе присъстващите по пътя на познанието и всеки един от тях би могъл да се почувства, като световен турист в една космополитна махала.

Поискаха оставката на председателя на Общинския съвет в Асеновград

Общински съветници от Асеновград поискаха оставката на председателя на местния парламент – Драгомир Георгиев. Днес, 26 септември,...

Началото на маршрута е емблематичната градска чешма "Каварджията". Другата инициатива, с която ще бъдат изненадани асеновградчани, е туристически преход по екопътека "Кутра" и велоразходка в местността "Параколово", организирани от Сдружение „Устремени“. Първото събитие ще стартира точно в 10:00 ч. в събота (29.09.18 г.) от площадката край „Метоха“. Маршрутът, който ще извървят ентусиастите, е подходящ за хора от всички възрасти.

Дължината на трасето е седем километра, а продължителността - около шест часа. Маршрутът преминава през параклис "Свети Димитър“ (Бакуриановия) - „Даньова чешма“ - поляни край манастир "Свети Кирик", където ще бъде проведен обяд на открито и от там отново – връщане в града. Екопътеката, по която ще се движат туристите, е адаптирана за пешеходен туризъм от Център за местни инициативи и развитие-Асеновград през 2017 г., съобщават организаторите. Последното от поредицата събития ще се състои в неделя (30.09.18 г.) и то също е подходящо за участници от всички възрастови групи. Сборният пункт за велоразходката е Спортна зала "Тритон Ексрийм" (при изравнителния басейн квартал „Изток“), а часът на тръгване е 10:00 ч.

Дистанцията, която ще изминат велосипедистите, е дълга шест километра, а предвиденото за целта време е три часа. От спортната зала, спортистите ще се насочат към местността "Параколово", ще преминат през боровата гора над вилната зона и ще се върнат отново при началната точка. Световният ден на туризма се отбелязва от 1980 г. Целта на честването е да се покаже значимостта и ролята на туристическите обекти, маршрути и мероприятия за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфера на обществения живот в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com