Заравят капсула на времето в Асеновград. Пуснете своето послание

17159
Заравят капсула на времето в Асеновград. Пуснете своето послание
Снимка: Facebook/Исторически музей-Асеновград

Капсула на времето заравят в Асеновград. Тази година се навършват 30 г. от обявяването на Етнографската къща в града за музей. Това е повод да бъде създадено събитие, което по някакъв начин да упомене годишнината. Идеята се е родила съвсем спонтанно сред музейните служители в Асеновград. Те са решили капсулата да бъде заровена на 10-ти ноември - денят, в който Етнографската къща е била обявена за музей - и след 30 години да бъде изровена и отворена.

Всеки асеновградчанин или гост на града може да се включи в инициативата, без ограничение във възрастта. Идеята е хората да оставят послания, завети или просто съвети към бъдещите поколения. Всичко необходимо, като консумативи е осигурено от Етнографската къща в Асеновград. "Няма да поставяме ограничения за темата. Нека посетителите сами да си решат какво искат да остане от тяхно име за бъдещето. Но ще е нещо в стила да предадем най-важните ценности на бъдещите поколения. Да посочим кои са най-големите проблеми, пред които сме изправени в съвременния свят и как бихме могли да ги решим или дори да ги предотвратим", обясни за Actualno.com Надя Янкова - уредник в Етнографската къща на Асеновград.

Турция ще строи музей на проваления опит за преврат

Турското министерство на културата е подготвило дизайна за голям нов музей, който ще напомня за неуспешния опит за преврат от 15 юли 20...

Целта е посланията да достигнат и да докоснат следващото поколение. Официалното заравяне на капсулата на времето ще се състои в двора на Етнографската къща на 10.11.19 г., като часът ще бъде оповестен допълнително. За да бъде реализирана инициативата ще бъде направен специален малък изкоп точно по люляковото дърво в музейния двор. Той ще бъде изолиран, за да не влиза влага в него и да се запази с годините. Освен посланията на хората, в капсулата ще бъде поставена и флашка с последните събития, които са правени музея, както и снимки. Ще бъде съставен и импровизиран протокол. В него ще бъдат вписани имената на изготвилите капсулата музейни служители и техните подписи. Ще бъде вписана и датата на заравянето. Вероятно е да бъдат сложени и статии от вестници, пари от днешното време. А желаещите да оставят послание могат да си донесат и малък ценен предмет, който искат да остане за спомен.

Капсулата е с вместимост около 2 литра, така че би могла да побере дребни изделия. За да бъде подсказано на бъдещите поколения, че точно на това място има капсула, която очаква да бъде отворена, ще бъде поръчана мраморна плоча. На нея ще бъде изписана датата, на която е заровена капсулата и с послание "Отворете след 30 г.".

Във вечерта на честването на юбилея от обявяването на Етнографската къща в Асеновград за музей е планирано да бъде прожектиран филмът от откриването й преди три десетилетия. До деня на празника се очаква да приключи и реставрацията на музейната сграда и посетителите да бъдат посрещнати с реновирания й облик. А от 08:30 ч. до 17:00 ч. в делничните дни своето послание може да остави всеки желаещ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com