1/5 от турците подкрепят насилие в името на исляма

15742
1/5 от турците подкрепят насилие в името на исляма

Малко над 20% от турците подкрепят използването на насилие в името на исляма, въпреки че мнозинството от населението в югоизточната ни съседка не одобрява такова поведение, сочат резултатите от проучване на общественото мнение, извършено от базирания в Анкара център за стратегически и социални проучвания МетроПОЛЛ, съобщи в. "Тудей`с Заман".

В точни числа отрицателно настроените по въпроса турци са 73,6 на сто, искащите насилие в името на исляма са 20,1%, а 6,3% или не могат да решат какъв отговор да дадат или просто не са отговорили при провеждането на проучването. Анкетата под лого "Пулсът на Турция, Религия, насилие и свобода" е проведена от 17 до 20 януари в 26 провинции и през това време интервюта са били направени с 2 759 души. Притеснително е, че в сравнение с проучване от септември 2014 г. одобряващите насилието в името на исляма са се увеличили от 13% на 20,1 на сто. Според социолози наличието в Турция на сериозна част от народа, която одобрява насилието е показателно за начин на мислене, който може да превърне Турция в свидетел на свързани с насилие събития като ставащото в Близкия изток.

Проучването на МетроПОЛЛ разкрива, че мнозинството турци са на мнение, че френското сатирично издание "Шарли ебдо" е оскърбило пророка Мохамед с противоречивите си карикатури, но казват, че това не дава право за извършване на терористични атаки срещу списанието. Но 20% от участниците в допитването са на позиция, че екипът на "Шарли ебдо" заслужено е избит за публикуване на карикатури , изобразяващи пророка. Запитани кой е организирал нападението срещу редакцията 31,1 % са на мнение, че става дума за радикална ислямистка групировка, докато 44,3 вярват, че зад престъплението стоят чужди специални служби. Това показва доколко терията за конспирация се е разпространила в Турция.

В. "Тудей`с Заман" припомня, че много често управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и нейният лидер президента Реджеп Тайип Ердоган обясняват с конспиративни теории или тъмни, външни сили изникването на събития, създаващи проблеми на властта. Ердоган обяви за виновни тези "чужди сили" за протестите през 2013 г. за парка Гези, започнали поради загриженост сред еколози и превърнали се в антиправителствени протести поради бруталното използване на сила от полицията. Според Ердоган същите сили са виновни за обвиненията в корупция сред висшия ешелон на властта, огласени през декември 2013 г.

Има спорове относно религиозността в Турция. Някои кръгове твърдят, че страната става по-религиозна, докато други са на мнение, че религиозността в Турция е отшумяла и е станала изкуствена. Друго измерение на този въпрос дава фактът, че управляващата ПСР – разтърсена от обвиненията в корупция от декември 2013 г. - е приела политическия ислям като стил на управление. 58,4 на сто от участниците в проучването не смятат, че мюсюлманите действат в съответствие с "истинския ислям", докато 33,1% твърдят, че те го правят.

След обвиненията в корупция от декември 2013 г. много хора в Турция поставят под въпрос религиозността на правителството на ПСР, защото Ердоган и властите предприеха оценяваната от мнозина като клеветническа кампания срещу полицаи и юристи, взели участие в разследването на корупцията. Без основания невинни хора бяха изпратени в затвора и Ердоган започна тежка кампания на очерняне срещу вдъхновеното от теолога Фетхулах Гюлен движение Хизмет.

Според 59,7% от турците в момента е в ход сблъсък между исляма и Запада, докато 31,2% са на противоположното мнение.

Въпреки широко разпространените антизападни чувства 69,5% от допитаните са на мнение, че мюсюлманите и християните могат да живеят съвместно в мир, докато 24,6 на сто не мислят така.

Един от въпросите в проучването е дали участниците са на мнение, че може да са мюсюлмани и светски хора едновременно. На което 67,1% отговарят положително, а отрицателният вот е даден от 22,9%. Също така 70,6% защитават позицията, че държавата им трябва да е светска, докато 19,3% са на обратното мнение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com