(18+) Полицай в Хонконг простреля демонстрант, евакуираха парламента (ВИДЕО и СНИМКИ)

3695
(18+) Полицай в Хонконг простреля демонстрант, евакуираха парламента (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Getty

Полицай в Хонконг за първи път от началото на безредиците стреля по протестиращ с военно оръжие. Пострадалият е хоспитализиран, предават хонконгските медии, цитирани от БГНЕС. Протестиращият е ранен в областта на гръдния кош. Около 16:00ч. местно време раненият е откаран с кислородна маска до линейката на носилка.
В следващото видео демонстрант е уловил момента, в който полицаят стреля. Кадрите съдържат насилие и не са подходящи за лица под 18г.

Ескалатор в Хонг Конг изпрати 18 души в болница (ВИДЕО)

Техническа повреда на ескалатор в търговски център в Хонг Конг рани най-малко 18 души. Видео в социалните мрежи показва как ескалатора ...

Междувременно стана ясно, че броят на хоспитализираните в резултат на сблъсъците в Хонконг нарасна до 31 човека, като двама от тях са в критично състояние, съобщава телевизия RTHK.

До този момент хонконгската полиция се ограничаваше само с с предупредителни изстрели във въздуха. Тя използва и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. По данни на полицията, участниците в масовите безредици са използвали вещество с неизвестен произход, от което много полицаи и журналисти са получили изгаряния.

Малко преди това парламентът в Хонконг обяви незабавна евакуация на служителите си на фона на продължаващите протести.

Хонконг: Всякаква външна намеса в страната е неприемлива

Намесата във вътрешните работи на Хонконг от страна на която и да е държава е абсолютно излишна, заяви ръководителят на администрацията...

Хонконгската опозиция по-рано планираше да проведе голям протестен марш на 1 октомври, но молбата за него беше отхвърлена. Това не спря протестиращите, които излязоха на улицата и влязоха в сблъсъци с полицията. Демонстрантите се групираха в различни райони на града, разбиват светофари и улични ограждения и крещят, издигайки лозунги.

По повод 70-годишнината от създаването на Китайската народна република, в Хонконг за днес беше планирана демонстрация на Гражданския форум за човешки права. Протестиращите нарекоха днешната акция „ден на скръб”. От съображения за сигурност правителството на Хонконг беше принудено да отмени празничните фойерверки, а церемонията по издигане на националния флаг беше преместена от улицата на закрито.

Масовите протести, провокирани от промени в закона за екстрадицията, се провеждат в Хонконг от началото на юни. Причината за изменението беше убийството на жена от Тайван от жител на Хонконг. Поради липсата на споразумение за екстрадиция заподозреният не можеше да бъде екстрадиран и договарянето на такова споразумение беше проблематично, тъй като централното правителство на Китай не признава суверенитета на Тайван.

Тайван скъса отношения със Соломоновите острови

Тайван прекрати отношенията си със Соломоновите острови, след като стана известно, че тази тихооеканска държава е решила да пренасочи д...

За да реши проблема, правителството на Хонконг предложи изменение на съществуващия „Закон за заподозрените нарушители“. Предложеният механизъм би позволил екстрадиция на заподозрени със заповед на ръководителя на областната администрация към юрисдикции, с които Хонконг няма споразумение, включително континентален Китай.

Опонентите на законопроекта обаче смятат, че това ще подкопае независимостта на съдебната система в Хонконг в съответствие с принципа „една държава, две системи“ и ще позволи на централното правителство да се бори срещу хора, които са против властите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com