42 са жертвите на удара на САЩ по болницата в Кундуз

3271
42 са жертвите на удара на САЩ по болницата в Кундуз

Броят на жертвите на авиоударите на ВВС на САЩ по болницата на "Лекари без граници" в афганистанския Кундуз на 3 октомври е 42-ма души, съобщава хуманитарната организация на своя сайт.

По-рано беше съобщено за 30 загинали и 37 пострадали.

ООН: Бомбардировката на болницата в Кундуз граничи с военно престъпление

Източници на ООН твърдят, че бомбардировката на болница в Афганистан граничи с военно престъпление. Съединените щати се ангажираха с пъ...

Както отбелязва организацията, след разследване, анализ на данните и разпити на роднини на пациенти и служители на лечебното заведение са установени нови данни. Според обновената информация са загинали 14 работници на болницата, 24-ма пациенти и четирима помощник-лекари, които се грижели за болните.

Разследването било проведено в сложни условия, тъй като част от архивите на болницата и данните за пациентите били загубени в резултат на бомбардировката.

Болницата на международната организация "Лекари без граници" в Кундуз, в която имало 200 души, беше разрушена частично на 3 октомври при бомбардировката на американските войски.

В края на ноември командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан ген. Джон Кембъл публикува резултатите от американското разследване.

Талибаните засилват позиции в Кундуз, въпреки въздушните удари

Ден след като стратегическият северен афганистански град Кундуз падна под контрола на талибаните, нови подкрепления пристигат в града, ...

Генералът призна, че става дума за "трагична грешка", и обеща да направи изводи и да отстрани причините, довели до инцидента. Главната причина за авиоудара, по думите му, бил "човешки фактор, усложнен от системни и процедурни грешки".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com