75 г. независимост: Как Индия се превърна от бедна колония в нов световен гигант?

6905
75 г. независимост: Как Индия се превърна от бедна колония в нов световен гигант?
Снимка: Getty Images

Застанал пред историческия Червен форт в Делхи на 15 август, министър-председателят Нарендра Моди обеща да превърне Индия в развита държава през следващите 25 години.

"Начинът, по който светът гледа на Индия, се променя. Има надежда, която идва оттук, и причината за това са уменията на 1,3 млрд. индийци", заяви Моди. "Разнообразието на Индия е нашата сила. Това, че е майка на демокрацията, дава на Индия присъщата ѝ сила да се издига на нови висоти".

Думите на Моди прозвучаха в момент, в който милиони хора празнуваха 75-годишнината от независимостта на страната. След полунощ на 15 август 1947 г. беше сложен край на близо 200-годишното британско колониално управление. По това време първият премиер на Индия Джавахарлал Неру заяви, че страната върви по пътя на възраждането и ренесанса.

"Настъпва момент, който се случва рядко в историята, когато излизаме от старото към новото", казва Неру. "Когато една епоха приключва и душата на нацията, дълго потискана до момента, намира своя глас“.

75 години по-късно днешна Индия е почти неузнаваема от тази по времето на Неру. Откакто получи независимост, страна изгради една от най-бързо развиващите се икономики в света, в нея живеят някои от най-богатите хора на планетата и според ООН населението ѝ скоро ще надмине това на Китай като най-голямо в света. Но въпреки нарастващото богатство на самата държава, бедността си остава ежедневие за милиони индийци, а пред разнообразната и разрастваща се нация с различни езици и вероизповедания остават сериозни предизвикателства, пише CNN.

Възходът на една икономическа сила

Индия и САЩ ще проведат общи военни учения край китайската граница

Индия и САЩ ще проведат своята редовна серия от военни игри „Yudh Abhyas“ в района на Аули, щата Утаранчал. Той се намира т...

След обявяването на независимостта Индия е в хаос. В резултат на кървавото разделение, при което загиват между 500 000 и 2 милиона души, а още около 15 милиона са изселени, тя става синоним на бедност.

Средната продължителност на живота на индийците в годините след напускането на британците е едва 37 години за мъжете и 36 г. за жените. Само 12% от индийците тогава са грамотни. Според учените - БВП на страната е бил 20 милиарда долара.

Превъртете лентата със 75 г. напред и ще видите икономика, възлизаща на близо 3 трилиона долара. Тя е петата по големина в света и е сред най-бързо развиващите се. Световната банка повиши статуса на Индия от нискодоходна в среднодоходна - категория, която обозначава брутен национален доход на глава от населението между 1036 и 12 535 долара.

Нивото на грамотност се е повишило до 74% за мъжете и 65% за жените, а средната продължителност на живота вече е 70 години. Индийската диаспора се е разпространила надлъж и нашир, учи в международни университети и заема ръководни постове в някои от най-големите технологични компании в света. Примери са главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай, главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и един от шефовете в Twitter Параг Агравал.

Голяма част от тази трансформация е продиктувана от "революционните реформи" през 90-те години на миналия век, когато тогавашният министър-председател Нарасимха Рао и неговият министър на финансите Манмохан Сингх отварят страната за чуждестранни инвестиции. Това се случва, след като острата дългова криза и рязко покачващата се инфлация налагат преосмисляне на социалистическия модел на Неру за протекционизъм и държавна интервенция.

Коя държава е най-голяма по население - Индия или Китай?

Общото население на Китай и Индия е приблизително 2,7 милиарда души. Това е сравнимо с населението на 20 други гъсто населени страни по...

Реформите спомагат за ускоряване на инвестициите от американски, японски и югоизточни азиатски фирми в големите градове, включително финансовата столица Мумбай, Ченай и Хайдерабад. В резултат на това днес южният град Бенгалуру, наричан "Силициевата долина на Индия", е един от най-големите технологични центрове в региона.

В същото време в Индия се увеличи и броят на милиардерите - сега там живеят повече от 100, а в началото на хилядолетието бяха само девет. Сред тях са инфраструктурният магнат Гаутам Адани, чието нетно състояние е над 130 млрд. долара (според Forbes), и Мукеш Амбани - основател на Reliance Industries, чието богатство е около 95 млрд. долара. Според критиците обаче възходът на подобни свръхбогати хора подчертава факта, че неравенството си остава дори дълго след края на колониализма. Според Oxfam през 2017 г. най-богатите 10% в страната са контролирали 80% от богатството на Индия. На улицата това се превръща в сурова реалност, където под високите сгради се простират бедняшки квартали, а деца, облечени в скъсани дрехи, редовно просят пари.

Възходът на един геополитически гигант

В продължение на години след обявяването на независимостта международните отношения на Индия се определят от политиката на необвързване - предпочитаната от Неру позиция от епохата на Студената война, с която се избягва присъединяване и към САЩ, и към Съветския съюз. Неру играе водеща роля в това движение, което според него е начин развиващите се страни да отхвърлят колониализма и империализма и да избегнат въвличането си в конфликт, от който нямат интерес.

Тази позиция не се харесва на Вашингтон, което възпрепятства установяването на по-тесни връзки и проваля първото пътуване на Неру до САЩ през октомври 1949 г. за среща с президента Хари Труман. През 60-те години на ХХ в. отношенията се обтягат още повече, тъй като Индия приема икономическа и военна помощ от Съветския съюз. Това охлаждане до голяма степен се запазва до 2000 г., когато посещението на президента Бил Клинтън в азиатската страна води помирение.

Днес, въпреки че Индия остава технически необвързана с други държави, нуждата на Вашингтон да балансира възхода на Китай, го накара да привлече Делхи като ключов партньор във все по-активната група за сигурност, известна като Quad. Групата, която включва също Япония и Австралия, се възприема като начин да се противодейства на нарастващата военна и икономическа мощ на Пекин и на неговите все по-агресивни териториални претенции в Азиатско-тихоокеанския регион.

Индия купува все повече петрол от Русия чрез посредници

Индия получава нови възможности за покупка на евтин петрол от Русия. Все повече дребни търговски посредници предлагат барели руско гори...

Междувременно Индия има свои собствени причини да иска да балансира китайското влияние, сред които не на последно място е спорната граница в Хималаите. През юни 2020 г. повече от 20 индийски войници бяха убити в кървава битка с китайците в региона. През октомври САЩ и Индия ще проведат съвместни военни учения на по-малко от 100 км от тази спорна граница.

Част от нарастващото геополитическо влияние на Индия се дължи на увеличаването на военните разходи. Делхи предприе този ход, за да се противопостави на заплахите от Китай и от съседен Пакистан, който разполага с ядрено оръжие. След разделянето им през 1947 г. отношенията между Индия и Пакистан са в почти постоянно състояние на напрежение, което води до няколко войни с хиляди жертви и многобройни сблъсъци край т.нар. Контролна линия в оспорвания регион Кашмир.

През 1947 г. нетните разходи за отбрана на Индия са едва 927 милиона рупии - около 12 милиона долара в днешни пари. Според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира - към 2021 г. военните ѝ разходи са 76,6 млрд. долара. Това е третият най-голям военен разход в света след тези на Китай и САЩ.

Амбиции на световната сцена

Освен в икономиката и геополитиката, нарастващото богатство на Индия подхранва амбициите ѝ в най-различни области като спорта, културата и космоса.

През 2017 г. страната счупи световен рекорд, като изстреля 104 спътника в рамките на една мисия, а през 2019 г. министър-председателят Моди обяви, че Индия е свалила един от собствените си спътници в рамките на военна демонстрация на сила, с което се превърна в една от едва четирите държави, постигнали това. По-късно същата година страната направи опит да приземи космически кораб на Луната. Въпреки че историческият опит се провали, той се възприема като силна заявка.

Индия и Китай похарчиха 24 млрд. долара за горива от Русия само за три месеца

След началото на войната в Украйна, ЕС и САЩ наложиха безпрецедентни санкции на Москва, които засегнаха износа на руски горива на запад...

По данни на McKinsey - миналата година страната е похарчила почти 2 млрд. долара за космическата си програма, като изостава с малко от най-големите производители - САЩ и Китай. Но амбициите на Индия в областта на космоса нарастват. През 2023 г. се очаква страната да стартира първата си пилотирана космическа мисия.

Страната също така използва нарастващото си богатство, за да стимулира спортните си перспективи, като през 2019 г. - преди разпространението на Covid-19 - похарчи 297,7 милиона долара.

Според данни на Контролния борд по крикет в Индия, Индийската висша лига - водещият турнир по крикет в страната, стартирал през 2007 г. - се е превърнала във втората най-високо оценена спортна лига в света по отношение на стойността на един мач, след като през юни е продала медийните си права за 6,2 млрд. долара.

А Боливуд - блестящата индийска филмова индустрия, струваща милиарди долари, продължава да привлича фенове по целия свят, като превръща местни имена в световни суперзвезди. Актрисите Приянка Чопра и Дипика Падуконе имат почти 150 милиона последователи в Instagram.

Предизвикателства и бъдеще

Въпреки всички успехи на Индия, Моди се стреми да "прекъсне порочния кръг на бедността". Макар да има голям и растящ БВП, по някои показатели тя остава "дълбоко бедна" страна. По данни на Световната банка - през 2017 г. около 60% от близо 1,3 млрд. души в Индия са живеели с по-малко от 3,10 долара на ден, а жените все още се сблъскват с дискриминация. Насилието срещу жени и момичета и неефективната съдебна система са голям проблем.

Индийските компании масово купуват руски въглища в различни от долара валути

Индийските компании все по-често използват валути на различни азиатски страни, за да плащат за вноса на руски въглища. По този начин фи...

Индия също така е на фронтовата линия на климатичната криза. Последните горещи вълни - като тази през април, когато средните максимални температури в някои части на страната се покачиха до рекордни стойности, а в Ню Делхи седем последователни дни бяха над 40 градуса по Целзий - са изпитание за границите на човешката способност за оцеляване, казват експерти. Най-много ще пострадат най-бедните хора в страната, които работят навън в непоносимата жега, и тези, които имат ограничен достъп до климатици.

С нарастването на горещината в страната се засилва и политическият натиск, свързан с опасенията, че светската структура и демокрацията са подкопани под ръководството на Моди. Критиците го обвиняват, че подклажда вълна от хиндуистки национализъм, която кара много от 200-те милиона мюсюлмани в страната да живеят в страх.

Много щати, управлявани от партията му Бхаратия Джаната (БДП), въведоха законодателство, което е свързано с идеологията Хиндутва – т.е. Индия да се превърне в земя на индусите. Анализаторите твърдят, че през последните години се наблюдава тревожно нарастване на подкрепата за екстремистки хиндуистки групи, включително за такива, които открито призовават за геноцид срещу мюсюлманите в страната.

В същото време арестите на множество журналисти през последните години породиха опасения, че БДП използва закони от колониалната епоха, за да потиска критиците. През 2022 г. Индия се свлече до 150-ото място в Индекса за свобода на печата, публикуван от "Репортери без граници". Това е най-ниската ѝ позиция в историята.

Първите 75 години независимост на Индия осигуриха оцеляването ѝ, но през следващите 75 години тя трябва да се справи с огромни предизвикателства, за да се превърне в истински световен лидер, и то не само по отношение на населението, казват от Центъра за политически изследвания. "Въпреки че Индия може да се окаже най-бързо развиващата се голяма държава в света през следващите няколко години, тя все още ще бъде на километри зад своя съсед Китай“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com