8 от 10-те задържани за атаката над Малала са били тайно освободени

7439
8 от 10-те задържани за атаката над Малала са били тайно освободени
Снимка: Gettyimages

Осем от десетте мъже, задържани за атаката над младата активистка Малала Юсуфзай, са били освободени тихомълком, съобщава BBC.

Талибаните бяха арестувани през април и всеки от тях получи по 25 години затвор, макар първоначално да бе обявено, че присъдите им са доживотни. Източници на медията обаче са разкрили, че само двама от тях в действителност са отишли в затвора.

Целият процес се водеше при закрити врата и бе съпроводен от тайнственост, която още тогава предизвика съмнения за обективността му.

Според съда двамата осъдени мъже са тези, които са простреляли Малала. До преди известно време се смяташе, че извършителите на атаката са избягали в Афганистан. Останалите осем мъже пък са оправдани поради липса на доказателства.

Доживотен затвор за 10 мъже, участвали в атаката над Малала Юсуфзай

Пакистански съд осъди на доживотен затвор 10 мъже за организирането и провеждането на атаката над младата активистка Малала Юсуфзай, съ...

Юсуфзай бе на 15 години, когато през 2012 г. бе простреляна в главата в училищен автобус. Причината – изявленията ѝ, че момичетата в мюсюлманския свят също имат право на образование. Инцидентът шокира света и предизвика остра реакция.

Днес Малала живее със семейството си в Бирмингам, Великобритания. Миналата година тя бе удостоена с Нобелова награда за мир. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com