Афганистанска журналистка: Талибаните лъжат, не трябва да им се вярва

3844
Афганистанска журналистка: Талибаните лъжат, не трябва да им се вярва

Афганистанската писателка и активистка за граждански права Надя Гулам сигнализира, че режимът на талибаните в Афганистан става все по-жесток, като непрекъснато изчезват хора, които са сътрудничили на предишната власт или на различни международни организации, предаде Евронюз.

"В никакъв случай не трябва да се вярва на обещанията на талибаните, защото за последните години те не са се променили, просто са се научили как да лъжат по-добре", казва Гулам.

„Ситуацията на международното летище в Кабул е много усложнена“, казва активистката, която постоянно наблюдава ситуацията на летището. Там - в надеждата за евакуация, от седмици живее семейството й. "Плаках толкова много през последните няколко дни, че когато испанското министерство на външните работи ми каза, че ще могат да осигурят евакуация на роднините ми, избухнах в сълзи".

Шефът на ЦРУ се е срещнал в Афганистан с лидера на талибаните

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал в Кабул с водача на талибаните Абдул Гани Барадар в понеделник, каза пред Ройтерс американск...

През последните 10 дни жената полага неимоверни усилия, за да помогне за евакуацията на възможно най-много хора от Афганистан.

Писателката, която е живяла над пет години под управлението на талибаните, познава много добре навиците им и сега казва, че не вярва, че те са се променили. „Вярвам, че са станали по-лоши, научили са се как да лъжат. Преди са били толкова невежи във всичко, което са правили, че са го правили публично - без да се крият. В момента в Кабул те търсят семейства, жени и хора, които или са работили за предишното правителство, или са сътрудничили на международна организация или преса. Всички тези хора изчезват един по един. И те (талибаните) продължават да казват - ние не направихме нищо. Защото те са се научили как да лъжат".

Надя е особено притеснена за жените и момичетата, които според нея са готови да загубят трудно спечелените права и свободи.

Историята на жената не е лека - тя е едва на 11 години, когато талибаните идват на власт през 1996 г. в Афганистан. Тогава току-що е излязла от болница, след като бомба унищожава дома й и убива брат й. Самата тя остава обезобразена.

Талибаните сформират съвет за управлението на Афганистан, няма да има президент

Ръководството на радикалното движение „Талибан” планира да сформира съвет за управлението на Афганистан, в който ще бъдат в...

„Талибаните тогава казаха, че жените не могат да работят, не могат да учат, не могат да напускат домовете си. Не знаех какво да правя. Брат ми го нямаше. Баща ми страдаше от психично заболяване. Затова реших да нося мъжки дрехи за един ден. Мислех, че утре нещата ще се променят. Ще се върна към това да бъда Надя и ще продължа живота си. Но това продължи 10 години. В продължение на 10 години трябваше да живея като мъж, да работя като мъж. Загубих идентичността си. Изгубих част от детството си, загубих и всичките си приятели".

Впоследствие жената получава убежище в Испания, където претърпява и сложна операция за реконструкция на лицето.

Въпреки на талибаните не трябва да се вярва, хуманитарната помощ за хората трябва да продължи, смята активистката. „Много е важно да се намери начин да продължим да помагаме на цивилните хора, които нямат нищо общо с войната. Защото тези, които ще умрат от глад, са жените и децата”.

От друга страна, смята писателката, задължително трябва да се спре доставката на оръжия за Афганистан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com