Афганистанската съпротива е готова за конфликт, но предпочита преговори

3249
 Афганистанската съпротива е готова за конфликт, но предпочита преговори
Снимка: Getty images

Бившите афганистански правителствени сили, формиращи съпротивително движение в укрепена долина, се подготвят за "дългосрочен конфликт", но също така се стремят да преговарят с талибаните, каза пред АФП техният говорител.

Откакто талибаните поеха контрола над страната след мълниеносно нападение на столицата Кабул, хиляди хора са се отправили към Панджшир, както за да се присъединят към битката, така и да намерят сигурно убежище, за да продължат живота си, каза Али Майсам Назари.

В Панджшир Ахмад Масуд, син на легендарния командир на муджахедините Ахмад Шах Масуд, убит от „Ал Кайда“ два дни преди атентатите на 11 септември 2001 г., събра бойни сили от около 9000 души, добави Назари.

Снимките, направени от AФП по време на тренировъчни упражнения, показват десетки новобранци, изпълняващи физически управжнения, и шепа бронирани „Хъмви“-та, които минават през долината североизточно от Кабул.

Основната цел на Националния фронт на съпротивата (НФС) е да се избегне по -нататъшно кръвопролитие в Афганистан и да се настоява за нова система на управление. Но Назари каза, че групата също е подготвена за конфликт и ако талибаните не преговарят, те ще срещнат съпротива в цялата страна.

„Условията за мирно споразумение с талибаните е децентрализация - система, която гарантира социална справедливост, равенство, права и свобода за всички“, каза Назари, отговарящ за външните отношения на НФСF, и добави, че ако талибаните не са съгласни, тогава ще се стигне да „дългосрочен конфликт“.

Разговорите между местните лидери от северната част на Афганистан и властите в Пакистан са се водили само преди дни, добави той.

Докато талибаните контролират по-голямата част от Афганистан, Назари оптимистично подчертава информациите, че местните милиции в някои области вече са започнали да се съпротивляват на твърдото им управление и са създали връзки с НФС на Масуд. „Масуд не е давал заповед тези неща да се случат, но всички те са свързани с нас“, каза Назари.

"Талибаните са претоварени. Те не могат да бъдат навсякъде по едно и също време. Ресурсите им са ограничени. Те нямат подкрепа сред мнозинството."

Той каза обаче, че Масуд е имал различни възгледи за Амрула Салех, вицепрезидент на страната, който също е в долината и миналата седмица се зарече да ръководи въстание.

"Г-н Салех е в Панджшир. Той избра да остане в страната и да не бяга", каза Назари, отбелязвайки, че силната антипакистанска позиция на Салех е в противоречие с Масуд, който иска добри отношения с подкрепящия талибаните съсед на Афганистан. "Г-н Салех е антиталибански и антипакистански настроен. Това не означава, че е част от това движение. Той е в Панджшир и е уважаван."

Целта в момента е да защитим Панджшир и неговия народ, каза Назари. "Ако има някаква агресия, защото нашата борба е само за отбрана; ако някой ни атакува, ние ще се защитим."

Наред с бойните сили на Масуд, Панджшир сега е домакин на повече от 1000 разселени хора от цял Афганистан, които са се изсипали в долината, търсейки убежище, каза Назари.

"Виждаме, че Панджшир се превръща в безопасна зона за всички онези групи, които се чувстват застрашени в други провинции."

Той добави, че в провинцията е имало приток на интелектуалци, активисти за правата на жените и правата на човека и политици, "които се чувстват застрашени от талибаните".

Седем цивилни загинаха в хаоса на летището в Кабул

Седем афганистански цивилни са загинали в хаоса близо до летище Кабул, съобщи британското министерство на отбраната в неделя. „И...

Масуд апелира за предоставяне на оръжия от САЩ в публикация във 4Вашингтон пост“ в четвъртък.

Назари каза пред АФП, че те също се нуждаят от хуманитарна помощ, за да се хранят и да се грижат за новодошлите.

Масуд е решен да застане до хората от долината и да поеме мантията на баща си, добави Назари, подчертавайки, че Афганистан се нуждае от федеративна система на управление, за да затвори своя безкраен цикъл от войни.

"Войната е само страничен продукт от конфликта в Афганистан. Това, което е причинило конфликта, е, че Афганистан е страна, съставена от етнически малцинства ... (и) в многоетническа държава не може да има една етническа група, която да доминира в политиката, а други да присъствие в покрайнините."

Назари казва, че съпротивата на Масуд и други в целия Афганистан са жизненоважни за осъществяването на тази промяна. "Панджшир винаги е бил фар на надеждата."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com