Алекс Алексиев: Турция трябва да бъде изгонена от НАТО

4848
Алекс Алексиев: Турция трябва да бъде изгонена от НАТО
Снимка: Getty Images/Guliver

„Турският президент Реджеп Ердоган започна война със собствения си народ”, заяви Алекс Алексиев. Той допълни, че гражданската война е по-вероятна докато Ердоган е на власт, отколкото ако бъде свален.

„Това е една война, която Ердоган не може да спечели. Няма военно разрешение за война със собствения си народ”, допълва Алексиев. По думите му ще е много трудно да се намерят заметсници на всички арестувани, особено в армията. „Всички тези хора кой ще ги замести? Единствено от огромната армия от религиозни студенти, които учат за имами. В момента те са над 1 млн. души, защото много млади турци решиха, че най-лесно се прави кариера ако станеш ислямист”, каза още Алексиев пред bTV.

Той поясни, че реислямизацията на Турция е толкова дълбоко проникнала в обществото, че няма лесно връщане назад.

Турция и НАТО

„Според мен Турция трябва да бъде изгонена от НАТО, защото Алиансът е съюз на държави, които зачитат човешките права, зачитат върховенството на закона и всички европейски ценности. Турция в момента не зачита нито една от тези ценности”, смята Алексиев.

„Турция е ислямистка, фашистка диктатура в момента. Ако продължаваме да толерираме това, ние дефакто помагане на Ердоган и това, което прави. Подобна диктатура не сме наблюдавали в Европа от XX в.”, допълни още Алексиев.

Гюлен: Турция изнудва САЩ, заплашвайки, че ще спре подкрепата за коалицията срещу ИД

Турция изнудва САЩ, заплашвайки, че в случай на отказ от страна на Вашингтон да екстрадира Фетхула Гюлен, Анкара ще съкрати подкрепата ...

Той каза, че Западът не може да смени Ердоган, защото той е концентрирал цялата власт в себе си.

Бежанска вълна от Турция

„В близкото бъдеще десетки хиляди турци ще търсят политическо убежище в Европа и в Съединените щати. Това там е една нечовешка диктатура”, смята Алексиев.

Той допълни, че към този момент Европа отказва да признае това, което става в южната ни съседка. „Европа чрез Ангела Меркел направи невероятно глупави грешки, като разчиташе на Ердоган да разреши мигрантския проблем”, допълни Алексиев, като припомни изказването на германския канцлер, че Европа може да приеме неограничено количество мигранти.

„Интересното в случая с атентатора от Ансбах е, че той е искал убежище в България, отказано му е; искал е убежище в Австрия, също му е отказано; после е отишъл в Германия и там наново. Тези служби не си ли говорят? Каква е тази Европа, в която един мигрант му е разрешено да ходи където си иска и никой да не знео откъде е как идва?”, допълни още Алексиев.

Турски опозиционери искали да извършат държавен преврат и в Киргизстан

Турски опозиционери може да извършат държавен преврат в Киргизстан, тъй като вече са проникнали в правителството на бившата съветска ре...

„Явно е, че тази система не работи. При тези числа, за които говорим, германците не са способни да депортират един, камо ли хиляди хора, на които им беше отказано убежище”, допълни Алексиев.

Има ли опасност за България?

„Тази опасност съществува откакто ние разрешихме на турските граждани да управляват нашето вероизповедание. Те го управляват директно чрез посолството. Ако правителството не разбере какво става, това ще продължи”, смята Алексиев.

„Това е ислямистки режим, с който няма никакво справяне, освен с много твърда ръка”, каза още той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com