Американски военен кораб приближава единствената руска военноморска база в Сирия

10970
Американски военен кораб приближава единствената руска военноморска база в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският военен кораб "Доналд Кук", който е въоръжен с ракети "Томахоук", вече се намира в източната част на Средиземно море. Корабът има 60 ракети "Томахоук" на борда си. Припомняме, че именно с толкова ракети беше атакувана военната база в Шейрат след атаката с химическо оръжие срещу Хан Шейхун през миналата година.

Според турската информационна агенция IHA корабът е на около 100 километра от град Тартус, където има руска военноморска база. Базата е единственото подобно руско съоръжение в Средиземно море. А руски самолети са минали няколко пъти над кораба при приближаването му.

Ердоган: Виновните за химическата атака в Дума ще платят висока цена

Тези, които стоят зад убийството с химическо оръжие на цивилни жители в сирийския бунтовнически анклав Източна Гута, ще „платят в...

Снимка: Getty Images/Guliver

Засега все още няма официално обявено намерение какво ще прави САЩ след случилото се в Сирия през почивните дни и по-специално атаката в град Дума, за която има много сведения, че е извършена с химическо оръжие. Американският президент Доналд Тръмп обаче се закани, че може да бъде използвана сила от страна на САЩ.

"Президентът даде ясно да се разбере, че след победата над "Ислямска държава" ще върне нашите части от Сирия. Но в същото време той иска да е сигурен, че Башар Асад няма повече капацитет да извършва химически нападения срещу цивилни”, посочи говорителят на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от bTV.

Франция може да удари Сирия заради химическата атака

Франция ще отмъсти на режима на сирийския президент Башар Асад, ако се окаже, че той стои зад неотдавнашната предполагаема атака с х...

Припомняме, че режимът на Башар Асад вече покани инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да извърши инспекция в град Дума. Руските военни в страната твърдят, че няма данни за употреба на бойни отровни вещества. Предишната такава инспекция на ОЗХО след атаката в Хан Шейхун показа използване на химическо оръжие и то от режима на Асад.

"Факт е, че Русия възпрепятства действията на международно ниво. Че има възможности да промяна на ситуацията и че може да се посочи кой каква отговорност носи. Не виждам в това поведение никакъв конструктивизъм”, заяви Хайко Мас министър на външните работи на Германия.

Днес, в 22:00 часа българско време, Съветът за сигурност на ООН ще гласува по две проекторезолюции за Сирия - на Русия и на САЩ. Тази на Русия е в подкрепа ОЗХО да разследва случилото се в Дума, а САЩ иска да бъде създаден нов орган, който да определи кой е виновен за атаката там - нещо, което Москва твърдо не приема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com