Амнести: ООН да продължи да предоставя помощ за земетресението в Сирия и след крайния срок

1283
Амнести: ООН да продължи да предоставя помощ за земетресението в Сирия и след крайния срок
Снимка: Getty images

Амнести Интернешънъл призова ООН да продължи да доставя жизненоважна помощ на пострадалите от земетресението сирийци през два пропускателни пункта към контролираните от бунтовниците райони, дори ако разрешението от Дамаск изтече. На 6 февруари опустошително земетресение удари Турция и Сирия, убивайки повече от 55 000 души в двете страни.

На 13 февруари ръководителят на ООН съобщи, че сирийският президент Башар Асад се е съгласил да отвори пропускателните пунктове Баб ал-Салама и Ал-Рай от Турция, за да позволи влизането на помощи за първоначален период от три месеца. Дамаск все още не е съобщил за удължаване на разрешението.

Три месеца след земетресението: Много от хората в Турция още живеят в палатки

Близо три месеца след опустошителното земетресение в Турция, хората бавно се връщат на работа. Много от тях обаче все още остават да жи...

ООН "трябва да продължи да доставя помощ" през тези два пропускателни пункта след 13 май, "независимо дали правителството ще поднови" съгласието си, се казва в изявление на Амнести, цитирано от БГНЕС.

Преди катастрофата почти цялата отчаяно необходима хуманитарна помощ за повече от четири милиона души, живеещи в контролираните от бунтовниците райони на Сирия, се доставяше от Турция през един канал - пропускателния пункт Баб ал-Хава. Броят на одобрените от ООН пропускателни пунктове в Сирия е намалял от четири през 2014 г., след години на натиск от страна на правителствените съюзници Китай и Русия в Съвета за сигурност на ООН.

"Животът на повече от четири милиона души е поставен на карта и международното право е категорично, че техните права трябва да бъдат от първостепенно значение", заяви в изявление Шерин Тадрос от Амнести. "ООН трябва да заеме ясна позиция срещу жестоките политически машинации, които възпрепятстват хуманитарните ѝ операции в Северна Сирия от няколко години", добави Тадрос.

Ери Канеко, говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, заяви, че дискусиите със сирийското правителство са били "конструктивни". "Поискахме удължаване на срока на специалните мерки... за да продължим да улесняваме хуманитарната помощ във всички засегнати райони", каза тя пред АФП.

Отменят извънредното положение след земетресенията в Южна Турция

Извънредното положение, обявено след земетресенията на 6 февруари с епицентър в южния турски окръг Кахраманмараш, ще приключи на 9 май....

Подкрепяните от Турция бунтовници управляват пропускателните пунктове Баб ал-Салама и Ал-Рай в провинция Алепо, докато джихадистката групировка Хаят Тахрир ал-Шам контролира Баб ал-Хава в района на Идлиб. 

По-рано тази седмица ООН изчисли, че Сирия се нуждае от почти 15 млрд. долара, за да се възстанови от земетресението, и определи общата стойност на щетите и загубите на почти 9 млрд. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия