X
 
 

Анкара: Операция "Извор на мира" в Сирия протича по план

788 0
photo of Анкара: Операция "Извор на мира" в Сирия протича по план
Снимка: Getty Images/Guliver
Току-що започналата нова, трета по ред операция на Турция в Северна Сирия е проведена успешно по въздух и земя. Това увериха от Министерството на националната отбрана в Анкара, съобщава турският вестник Yeni Safak, цитиран от агенция "Фокус".

„Операция „Извор на мира“ се проведе успешно както по въздух, така и по суша през цялата нощ. Предварително определените цели са поразени. Операцията протича по план", се казва в съобщението на ведомството.

Припомняме, че в сряда Турция стартира операция „Извор на мира" на изток от река Ефрат в северната част на Сирия, за да осигури границите си чрез елиминиране на терористични елементи и за да гарантира безопасното завръщане на сирийските бежанци. Акцията е насочена също и към запазването на териториалната цялост на Сирия.

Остава ли САЩ надежден партньор, след решението на Тръмп да се оттегли от Сирия?

Внезапното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американски войски от сирийско-турската граница за сметка на сирийскит...

Турция споделя 911-километрова граница със Сирия и Анкара отдавна предупреждава, че ще предприеме действия срещу заплахата от терористите източно от Ефрат и образуването на „терористичен коридор“ там.

Операцията е част от плановете на турския лидер Реджеп Ердоган да презасели 2 милиона сирийци в 30-километрова зона за сигурност, която ще бъде създадена в Сирия, простираща се от река Ефрат до иракската граница, включително Манбидж. Присъствието на терористични групировки обаче рискуват нейното формиране.

В две отделни трансгранични операции Турция установи контрол върху площ от 4000 кв. км в Сирия. От 2016 г. насам Анкара проведе две големи военни операции в Северозападна Сирия - „Щита на Ефрат“ и „Маслинова клонка“.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители