Армения: Руските миротворци се провалиха с мисията си в Нагорни Карабах

2607
Армения: Руските миротворци се провалиха с мисията си в Нагорни Карабах
Снимка: Kremlin.ru

Арменският премиер Никол Пашинян не е никак доволен от действията на руските "мироопазващи сили", които трябваше да посредничат за разрешаване на конфликта с Азербайджан в Нагорни Карабах. Според него те не са успели да предотвратят "незаконната блокада" в населената с арменци област.

Ереван обвини Баку, че е създал хуманитарна криза в планинския анклав, като е блокирал единствената сухопътна връзка, която го свързва с Армения. Пашинян заяви, че руският мироопазващ контингент в Нагорни Карабах "не изпълнява задължението си да контролира Лачинския коридор", цитиран от AFP.

Армения е незаконна държава: Депутат от партията на Путин заговори за завладяването й

Армения е незаконна държава с поставено от САЩ правителство, също както в Киев.Това заяви Евгений Фьодоров, депутат от руската управляв...

От миналата седмица азербайджански активисти блокираха ключовия път в знак на протест срещу незаконния според тях добив на полезни изкопаеми. Баку твърди, че протестът е бил спонтанен и гражданският транспорт може да се движи свободно в двете посоки между Армения и Нагорни Карабах, пише БГНЕС. Армения обаче обвинява Азербайджан в организиране на демонстрациите.

"В резултат на незаконната блокада хуманитарната ситуация в Карабах е изключително тежка", каза Пашинян. "Основният смисъл на присъствието на руските мироопазващи сили е да се предотвратят незаконните действия и да се контролира Лачинският коридор". Той заяви, че вече е представил предложенията си за мирния договор с Азербайджан и е готов да го подпише.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "руските миротворци правят всичко възможно, за да осигурят ред и спокойствие на териториите, където са разположени".

Появи се ВИДЕО от унижението на Путин: Пашинян закри ОДКС без да подпише декларацията

Както писахме Армения отказа вчера, 23 ноември, да подпише декларацията на Съвета за колективна сигурност на Организацията на договора ...

Миналата седмица арменският парламент заяви, че регионът страда от недостиг на храна, лекарства и гориво. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс предупреди, че "затварянето" на Лачинския коридор "има сериозни хуманитарни последици и връща назад мирния процес" между двете страни.

Припомняме, че през есента на 2020 г. Армения и Азербайджан водеха шестседмична война, която отне живота на повече от 6500 военнослужещи от двете страни. Тя завърши със споразумение с посредничеството на Русия и доведе до отстъпка на обширни територии от страна на Ереван. През октомври 286 души от двете страни бяха убити в сблъсъци, които застрашиха отново мирния процес. Русия разположи контингент от военни в Нагорни Карабах, когато конфликтът се разгоря преди началото на войната в Украйна.

Миналия месец Владимир Путин се срещна в Сочи с лидерите на двете страни – Пашинян и азербайджанския президент Илхам Алиев. Той се явява посредник за мир в региона. След срещата стана ясно, че Ереван и Баку са се споразумели да не прилагат сила при уреждането на споровете помежду си в Нагорни Карабах. Само че дни след това пак имаше стрелба през границата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com