Асад: Над 50% от сирийската система за противовъздушна отбрана е унищожена

2549
Асад: Над 50% от сирийската система за противовъздушна отбрана е унищожена
Снимка: Getty images/Guliver

Президентът на Сирия Башар Асад призна, че над 50% от системата за противовъздушна отбрана на страната е унищожена от вражески удари.

„Няма да давам точен брой сега, защото, както знаете, това е военна информация, но мога да ви кажа, че е повече от 50 %", заяви държавният глава на близкоизточната република в интервю агенция Sputnik. Асад обясни неспособността на системите да свалят американските ракети „Томахоук“ при атаката от 7 април като "технически сложно".

"Технически, това е сложно, защото ракетата трябва да види целта си, и за да стане това, имате нужда от радар, който да вижда всеки ъгъл на страната, което е невъзможно, защото говорим за терен и топография, а както знаете, крилатите ракети използват терена, за да се скрият от радара", каза Асад, отбелязва още "Фокус".

Сирийският президент допълни, че втората причина, поради която противовъздушната система не е успяла да свали американските ракети, са пораженията, нанесени от атаките, извършени срещу нея.

Евакуацията на цивилни в Сирия отново е в ход след 48-часово закъснение

Хиляди изплашени сирийци продължиха с евакуацията си, след като бяха блокирани за 48 часа в транзитна зона, където нападатели убиха дес...

Actualno.com припомня, че на 07.04.2017 г. въоръжените сили на САЩ изстреляха 59 крилати ракети „Томахоук” по военното летище в сирийската провинция Хомс. Ракетният удар беше в отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие от правителствените сили в сирийската провинция Идлиб. САЩ смятат, че химическата атака е извършена от това летище.

Междувременно Дамаск заяви, че въздушният удар на САЩ срещу въздушната база в централната част на Сирия, нанесен призори, е бил „глупав и безотговорен”. Това съобщение разпространи канцеларията на президента на Сирия Башар Асад. „Това, което Америка направи, не беше нищо друго освен глупаво и безотговорно поведение, което разкрива единствено нейното късогледство и политическа и военна слепота към реалността”, се казва още в позицията, цитирана от AFP.

По-рано министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров определи атаката над сирийската база като "акт на агресия под измислен предлог". По думите на Лавров в медиите вече са се появили „радостни изказвания на бивши функционери на администрацията на Обама за това, че сега след тези удари, сътрудничеството между Руската федерация и САЩ става съсвем нереално".

Редица световни лидери също изразиха разнопосочни позиции по отношение на американската атака в Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия